ΕΛΛΑΔΑ

Περιορισμένη η χιονοκάλυψη της Ελλάδας φέτος

Περιορισμένη η χιονοκάλυψη της Ελλάδας φέτος
EUROKINISSI

Πολύ περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η χιονοκάλυψη της Ελλάδας στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου.

Η ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών, την οποία έκανε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δείχνει ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2018 ήταν καλυμμένα με χιόνι περίπου 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2017 το χιόνι κάλυπτε σχεδόν 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή φέτος υπάρχει μια μείωση περίπου 66% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του meteo.gr, Σ. Ντάφη, Κ. Λαγουβάρδο και Β. Κοτρώνη, κατά μέσο όρο την τελευταία 15ετία στις αρχές Φεβρουαρίου είναι καλυμμένα με χιόνι περίπου 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας μας. Επομένως το 2017 υπήρξε σημαντικά υψηλότερη χιονοκάλυψη από τα συνήθη επίπεδα, ενώ φέτος το χιόνι βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Φεβρουαρίου φέτος το ύψος χιονιού και στους δύο αυτούς σταθμούς στην Κρήτη είναι μηδενικό, με τη χιονόστρωση να ξεκινάει από αρκετά μεγαλύτερα υψόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ