ΕΛΛΑΔΑ

Πώς περιγράφει το επεισόδιο κοντά στα Ίμια μέλος του πληρώματος του ελληνικού πλοίου

Πώς περιγράφει το επεισόδιο κοντά στα Ίμια μέλος του πληρώματος του ελληνικού πλοίου

Όλα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος», περιέγραψε μέλος του πληρώματος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Ε», αποκάλυψε ότι το σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από τα Ίμια.

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα 'έκοβαν' ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά» δήλωσε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, όμως, η τουρκική ακταιωρός δεν ανέκοψε ταχύτητα και συνέχισε την πορεία της κατά πάνω τους.

«Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: “Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Απομακρυνθείτε!”» εξιστόρησε το μέλος του πληρώματος, που είπε ότι το ελληνικό πλήρωμα τους προειδοποίησε πέντε φορές, χωρίς, όμως, να λάβει κάποια απάντηση.

«Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει» συνέχισε ο ίδιος.

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό

Εκείνη την ώρα, ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου άρχισε να φωνάζει «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει» αλλά το τουρκικό πλοίο έπεσε με δύναμη πάνω στο ελληνικό.

Ο κυβερνήτης διέταξε αμέσως το πλήρωμα να ελέγξει το μηχανοστάσιο και να διαπιστωθεί εάν το σκάφος μπάζει νερά.

«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ