ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία-Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία-Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
EUROKINISSI

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου, όπου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η τουρκική πλευρά οδήγησε τους δύο στρατιωτικούς ενώπιον της δικαιοσύνης, με το δικαστήριο να διατάσσει την προφυλάκισή τους στις φυλακές της Ανδριανούπολης ως τη Δευτέρα, οπότε και θα οδηγηθούν στην τουρκική δικαιοσύνη με μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η κατηγορία που τους βαρύνει είναι αυτή της «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Ο εισαγγελέας, στην πρότασή του, ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής τους απήγγειλε κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία παραποίησης στοιχείων, μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Σημειώνεται πως τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν νωρίτερα πως στους δύο στρατιωτικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και απόπειρα κατασκοπείας, πληροφορίες που ανασκευάστηκαν λίγο αργότερα.

Τι ανέφεραν στις απολογίες τους

Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber7.com αναφέρει ότι έγινε γνωστό το περιεχόμενο της απολογίας των Ελλήνων στρατιωτικών.

D4oXs 1520007131 0707


Πηγή: haber7.com

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι στρατιώτες δήλωσαν ότι άρχισαν να καταγράφουν πατημασιές στο χιόνι με τα κινητά τους προκειμένου να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους και ότι έτσι πέρασαν στην τουρκική πλευρά. Δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες ενώ το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες χωρίς όμως να διακρίνονται τα πρόσωπα των στρατιωτών.

Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται, σε καλό κλίμα-όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού

Στην Αθήνα την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι οι κατηγορίες περί παράνομης εισόδου θα αποσυρθούν και πως οι δύο στρατιωτικοί θα περάσουν αυτόφωρο και στη συνέχεια θα επιτρέψουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την εικασία πως μπορεί η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να ζητήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα είναι πολύ σύντομα πίσω στην Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε άμεση επιστροφή τους

Λίγη ώρα πριν τις πληροφορίες περί δίκης με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε πως πράγματι οι συλληφθέντες θα δικαστούν στην Τουρκία, όμως εκτίμησε πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο αρχηγός ΓΕEΘΑ κ. Αποστολάκης συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε, «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους».

«Σύμφωνα με τις τυπικές νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε συνομωσιολογικά τα σενάρια που θέλουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να ανταλλάσσονται με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στον Έβρο

Κουμουτσάκος: Οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν άμεσα

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές», επεσήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφορικά με το ζήτημα.

Πρόσθεσε πως «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος».

«Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», επεσήμανε η ανακοίνωση κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ