ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

Τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Νέα πρόκληση από πλευράς της Άγκυρας σημειώθηκε πάνω από το Αιγαίο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν επανειλημμένα να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη  Στεφανή μαζί με με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την μετάβαση τους από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία γιατί παραβίαζε το τουρκικό FIR.

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στις συστάσεις και κατά την πτήση της επιστροφής του Α/ΓΕΣ από τη Ρω προς τη Ρόδο, απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Νταλαμάν τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Στη συνομιλία δια ασυρμάτου, η οποία ήταν ανοιχτή και στο ελληνικό πλήρωμα, ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να προβούν σε οπτική αναγνώριση του ελικοπτέρου.

Οι Tούρκοι πιλότοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέταξαν περίπου 2000 πόδια από το ελικόπτερο Σινούκ και προχώρησαν στη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών.

Στην περιοχή έφτασαν άμεσα ελληνικά μαχητικά από την 115 Πτέρυγα Μάχης και οι Έλληνες πιλότοι τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Χουριέτ: Στρατιωτικό σχεδιάγραμμα σε κινητό των Ελλήνων στρατιωτικών

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:29 πραγματοποιήθηκε είσοδος δύο (2) αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας στο FIR Αθηνών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman, με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη νήσο Ρω προς τη νήσο Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας.

Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ