ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Ελλάδα - Σαχάρα θυμίζει η Κρήτη

Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Ελλάδα - Σαχάρα θυμίζει η Κρήτη
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Πυκνό νέφος σκόνης έχει σκεπάσει πολλές περιοχές της χώρας την Πέμπτη, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη όπου ο ουρανός… κοκκίνησε και σε πολλούς θύμισε Σαχάρα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέα Καζαντζίδη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων». Ο ίδιος προσθέτει πως «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».

Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».

Ακόμη, ο Ανδρέας Καζαντζίδης αναφέρει πως «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο "Αιθέρας", το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». Άρα, πρόσθεσε:

Είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς.

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία "μάχη" ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».

Το φαινόμενο ήταν έντονο επίσης σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

17 άτομα στο νοσοκομείο

Προβλήματα κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προκάλεσε η μεγάλη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή της Κρήτης.

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το φαινόμενο βρίσκεται από το απόγευμα σε ύφεση ωστόσο οι υγειονομικές Αρχές του νησιού καλούν τους πολίτες με προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ