ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα του ΒΕΑ για διόρθωση ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ

Αίτημα του ΒΕΑ για διόρθωση ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Την παρέμβαση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσο Πετρόπουλο, προκάλεσαν οι μεγάλες και μάλιστα μη νόμιμες, επιβαρύνσεις που προέκυψαν για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την αποστολή των τελευταίων ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, Παύλο Ραβάνη «από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων και μετά, δεχόμαστε καταιγισμό ερωτημάτων και διαμαρτυριών από ασφαλισμένους - μέλη μας, γιατί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, στις καταβληθείσες εισφορές συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις κατά νόμο καταβλητέες εισφορές και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, ή από καθυστερούμενες ή βεβαιωθείσες ή ακόμη και από δόσεις ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη και μη νόμιμη επιβάρυνση του ασφαλισμένου, ο οποίος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ήδη υπέρογκες υποχρεώσεις του».

Μάλιστα ο κ. Ραβάνης, επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή, έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να εκτινάσσεται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλουν το 2018, αφετέρου να οδηγεί σε λάθος εκκαθάριση, με αποτέλεσμα τα ποσά του συμψηφισμού να είναι δυσβάστακτα για χιλιάδες επιτηδευματίες».

Ακόμη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «ερωτηματικά προκαλεί στα μέλη του ΒΕΑ και η επιλογή του ΕΦΚΑ να συμπεριλάβει στα ειδοποιητήρια τις καταβληθείσες εισφορές του 2016, ενώ κατά νόμο έπρεπε να συμπεριλάβει τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους δηλαδή του 2017, τις οποίες και γνωρίζει πλέον ο ΕΦΚΑ, αφού κατέχει τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων έτους 2016 ».

«Το ΒΕΑ επιμένει, ότι λύση υπάρχει και αυτή είναι η κατά δήλωση των ασφαλισμένων στον δεύτερο μήνα του έτους, των καθαρών κερδών τους, έτσι ώστε να υπολογίζονται οι εισφορές με την μικρότερη δυνατή απόκλιση. Στη συνέχεια, ο συμψηφισμός που θα γίνεται μετά την υποβολή της δήλωσης, θα έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ