ΕΛΛΑΔΑ

Επτακόσιοι αστυνομικοί από τη φύλαξη υψηλών προσώπων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος

Επτακόσιοι αστυνομικοί από τη φύλαξη υψηλών προσώπων στην αντιμετώπιση του εγκλήματος
ΕUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Ο «κύβος ερρίφθη» και περίπου 700 αστυνομικοί μετατίθενται από τη φύλαξη υψηλών προσώπων στην εμφανή αστυνόμευση και στις περιπολίες για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ δεν προβλέπει όμως μόνο τη μετακίνηση των αστυνομικών, αλλά δημιουργούνται και δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην δημιουργηθεί το φαινόμενο, όπως την τελευταία φορά, όπου οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τη φύλαξη προσώπων για να επιστρέψουν λίγες ημέρες μετά.

Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει ότι θα επανασχεδιαστεί όλο το πλέγμα ασφαλείας, όχι μόνο για τα πρόσωπα που χρειάζονται φύλαξη αλλά και για τα κτίρια. Έτσι γραφεία πολιτικών κομμάτων, γραφεία βουλευτών, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες θα φυλάσσονται από λιγότερες στατικές δυνάμεις, ενώ αν χρειάζεται θα αυξηθούν οι τακτικές εποχούμενες περιπολίες που θα επιτηρούν τα συγκεκριμένα κτίρια.

Πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην αρχηγοί της ΕΛΑΣ θα έχουν για προστασία τον αναγκαίο αριθμό αστυνομικών και θα περιοριστούν υπερβολές στη φύλαξη καθώς αρκετοί από τους προαναφερόμενους διαθέτουν διψήφιο αριθμό αστυνομικών που απασχολούνται στην φύλαξη των ίδιων, όσο και των γραφείων και των σπιτιών τους.

Το σκεπτικό της ηγεσίας της ΕΛΑΣ δεν είναι να γίνει έκπτωση στη φύλαξη των ατόμων που χρειάζονται πραγματικά το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά να γίνουν οι κατάλληλες μετακινήσεις ώστε να αποφεύγονται υπερβολές και κατασπατάληση της δύναμης του αστυνομικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικά πηγή της Κατεχάκη έλεγε στο CNN Greece: «Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην ουσία της φύλαξης ανθρώπων που κινδυνεύουν, απλά θα υπάρξει εξορθολογισμός δυνάμεων, ώστε αρκετοί από τους αστυνομικούς που είναι σε φύλαξη κτιρίων ή προσώπων και στην ουσία δεν προσφέρουν κάτι, να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να κυνηγήσουν το έγκλημα. Είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι όσο πιο πολλά άτομα σε φυλάνε τόσο ποιο πολύ προστατεύεσαι».

Ο νέος σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται το αργότερο σε μια εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ