ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Βρέφος από το Αφρίν πέθανε από σπάνια μορφή λευχαιμίας

Κρήτη: Βρέφος από το Αφρίν πέθανε από σπάνια μορφή λευχαιμίας
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα κοριτσάκι 8 μηνών από το Αφρίν της Συρίας άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Τετάρτη, σε νοσοκομείο της Κρήτης, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά της το τελευταίο διάστημα.

Η μητέρα της εγκατέλειψε τη Συρία όταν ήταν ακόμη έγκυος. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, όπου γεννήθηκε η μικρή, και στη συνέχεια μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Για το περιστατικό μίλησε στο CNN Greece ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Ιωάννης Φανουργιάκης, ο οποίος τόνισε πως το βρέφος κατέληξε από οξεία λευχαιμία στις 3:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στη ΜΕΘ Παίδων, όπου νοσηλευόταν από το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Φανουργιάκη ο συγκεκριμένος τύπος λευχαιμίας, που στοίχισε τη ζωή του 8μηνου κοριτσιού, είναι εξαιρετικά σπάνιος, αλλά και αρκετά συχνός σε βρέφη κάτω του ενός έτους, ενώ κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ξεκαθάρισε πως επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο.

«Έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, έγινε η ταυτοποίηση της λευχαιμίας και επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αυτού του τύπου η λευχαιμία με το περιβάλλον ή το μικροπεριβάλλον της περιοχής που ζούσε η μητέρα και το παιδί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανουριάκης, σημειώνοντας πως, όπως τον ενημέρωσαν οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση τους συγκεκριμένου περιστατικού, κάθε δύο χρόνια παρουσιάζεται ανάλογο περιστατικό και στον ελληνικό πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ