ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Mirage: Αυτός είναι ο άτυχος πιλότος

Πτώση Mirage: Αυτός είναι ο άτυχος πιλότος
ΓΕΑ

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είναι ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5, που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου το μεσημέρι. Γεννήθηκε το 1984, ήταν παντρεμένος και πατέρας. 

Το θάνατο του πιλότου επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μέσω tweet του.

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ» έγραψε ο υπουργός Άμυνας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πιλότου εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Το χρονικό

Τα δύο Mirage απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου, για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών.

Μόλις οι Τούρκοι πιλότοι είδαν στα ραντάρ τους ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί άλλαξαν πορεία και βγήκαν από τον FIR Αθηνών.

Οι πιλότοι της Ελληνικής Αεροπορίας έφτασαν στο σημείο και είδαν ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν βρίσκονταν πλέον στο σημείο και έτσι άλλαξαν πορεία για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Πτώση Mirage: Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το ελληνικό αεροσκάφος

Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:15, το δεύτερο αεροσκάφος ανέφερε ότι ο επικεφαλής του έπεσε στο νερό περίπου εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και δόθηκαν εντολές να αλλάξει πορεία.

Στην έρευνα συμμετέχει η Φρεγάτα ΨΑΡΑ με το οργανικό ελικόπτερο Sikorsky S-70 ενώ από τη βάση στο Κοτρώνι απογειώθηκε και ένα ακόμη Sikorsky S-70. Άμεσα απογειώθηκε και ένα Super Puma από τη Χίο, που κατευθύνθηκε προς την περιοχή για να συνδράμει στις έρευνες.

Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι άντρες των ΟΥΚ έχουν μαζί τους συσκευές για να βουτήξουν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε, επίσης, ότι τα mirage δεν είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν από την ομάδα διάσωσης ορισμένα συντρίμμια και η κάσκα του πιλότου -κάτι που κατά τις αρχές επιβεβαιώνει ότι ο χειριστής είναι νεκρός.

Τόσο η σορός του πιλότου όσο και η άτρακτος του μαχητικού αεροσκάφους δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ