ΕΛΛΑΔΑ

Απορριπτική η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την εκπαιδευτική άδεια του Β. Δημάκη

Απορριπτική η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την εκπαιδευτική άδεια του Β. Δημάκη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο 39χρονος Βασίλης Δημάκης συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας μετά την απορριπτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού στην αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει.

Η απόφαση για το αίτημα των έκτακτων αδειών θα εξεταστεί από βδομάδα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, όταν ο Δημάκης ενημερώθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου, ευχαρίστησε τις συνηγόρους του και ζήτησε να μείνει μόνος του. Δεν θα δει ούτε την οικογένειά του.

Όπως είπε η κ. Κούτρα χρειάζεται «τον λίγο χρόνο που του έχει απομείνει για να κάνει τον απολογισμό του σαν άνθρωπος».

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού συνεκλήθη σήμερα ώστε να εξετάσει το αίτημά του για θεραπεία της πρώτης απορριπτικής απόφασης, πράγμα που έχει ζητηθεί από τις 15 Μαρτίου, όταν είχε ξεκινήσει και την απεργία πείνας.

Εκτός της αίτησης θεραπείας, είχε υποβληθεί και δεύτερο αίτημα προς τον Εισαγγελέα της φυλακής, που αιτούνταν να βρεθεί λύση με έκτακτες άδειες στον κρατούμενο μέχρι να του δοθεί το δικαίωμα να ξαναζητήσει εκπαιδευτική. Το δεύτερο αυτό αίτημα, θα εξεταστεί από Δευτέρα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η κατάσταση της υγείας του 39χρονου έχει επιδεινωθεί αρκετά, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του, ενώ εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ιατρική υποστήριξη, παραμένοντας αμετακίνητος στο αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Βασίλης Δημάκης αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας και δίψας. Αλληλέγγυοί του κατευθύνονται έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.

Αύξηση των κοινωνικών πιέσεων

Οι πιέσεις αυξάνονται τις τελευταίες μέρες, λόγω της απόρριψης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά της προσφυγή για επίσπευση της έκδοσης βουλεύματος ώστε ο Δημάκης να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο καθώς και λόγω της ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανέφερε πως το ίδιο δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας «η οποία ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής και σε δεύτερο βαθμό κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4.500 υπογραφές πολιτών, οι οποίοι ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει εκπαιδευτικοί, οργανώσεις, φοιτητές αλλά και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ζητούσε «οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να κατανοήσουν όλες τις πλευρές αυτού του κρίσιμου ζητήματος και να αναζητήσουν τρόπους άμεσης επίλυσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ