ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι στην πόλη

Οι Έλληνες μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι στην πόλη
Matt Cardy/ Getty Images/Ideal Image

Οι Έλληνες έχουν το δικό τους σπίτι, είναι οικογενειακοί τύποι, αφού κατοικούν με τους γονείς ή το σύντροφό τους, και δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για τα του οίκου τους, το οποίο βρίσκεται στην πόλη.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και το κόστος ζωής τους οι κάτοικοι στην Ελλάδα μετακομίζουν κατά μέσο όρο 3 έως 5 φορές στη ζωή τους.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία (70%) και προτιμούν τις πόλεις από τις αγροτικές περιοχές. Περίπου 1 στους 5 διαμένει στο πατρικό σπίτι με τους γονείς του, το 56% ζει με το σύντροφό του και το 8,8% ζει μόνος του (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιο). Αντίθετα, πολύ μικρός είναι ο αριθμός εκείνων που ζουν με φίλους ή άλλους συγγενείς.

Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι ακριβό το κόστος ζωής. Επίσης, ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 50% του καθαρού εισοδήματος για ενοίκιο, δόση δανείου, ρεύμα, νερό, θέρμανση και άλλα τρέχοντα έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση τους.

Από την άλλη, στην Ελλάδα, 4 στους 10 εκτιμούν ότι το κόστος ζωής δεν είναι ούτε ακριβό ούτε φθηνό, τείνοντας όμως προς το φθηνό. Επίσης, το 23% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το εν λόγω κόστος θα εκτοξευθεί στο άμεσο μέλλον σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να γίνει μία πρόβλεψη για το κόστος ζωής από ιδιοκτήτες μονοκατοικίας ή μεζονέτας, το ποσοστό αυτών που προέβλεψαν αύξηση ήταν 28% και 18% όσοι μένουν σε διαμέρισμα (ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο). Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να επιλέγει τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ζήσει. Μόλις το 19% των κατοίκων των πόλεων προβλέπει ότι το κόστος ζωής ανεβαίνει, σε αντίθεση με των 33% εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Οι Έλληνες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς δεν μετακομίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόνο το 3,2% των ερωτηθέντων έχει μετακομίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερες από 10 φορές, είτε σε άλλη μονοκατοικία ή μεζονέτα είτε σε άλλο διαμέρισμα.

Το 23,2% άλλαξε χώρο διαμονής 4 με 5 φορές, ενώ το 7,6% δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε κάποια μετακόμιση - μετακίνηση.

Τέλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνάρτηση με τον παράγοντα ηλικία, χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη μεγαλύτερης κινητικότητας (4 με 5 φορές μετακόμιση) από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Για την ακρίβεια, λίγο περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων εντάσσονται στην ηλικιακή κλίμακα άνω των 40 ετών. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι μικρότερες ηλικίες από 20-29 ετών, οι οποίοι "πακετάρισαν" τα πράγματά τους το πολύ έως 2 φορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ