ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι φρεγάτες που θα πάρει η Ελλάδα από τη Γαλλία

Αυτές είναι οι φρεγάτες που θα πάρει η Ελλάδα από τη Γαλλία

Συμφωνία για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM επικυρώθηκε μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στο μέλλον αναμένεται και η απόκτηση της «ψηφιακής» φρεγάτας BELH@RRA.

Οι δύο γαλλικές φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την κίνηση αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες.

Ειδικότερα, η FREMM χαρακτηρίζεται ως η «ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών». Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (σσ. Γαλλία) και Fincantieri (σσ. Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών. Όσον αφορά την Ελλάδα, θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (σσ. γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.

Επιπλέον, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Με τη σειρά της η «ψηφιακή» φρεγάτα BELH@RRA, την οποία θέλει να παραλάβει η στο μέλλον η κυβέρνηση, είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πρώτη από τις πέντε φρεγάτες τύπου BELH@RRA αναμένεται να παραδοθεί από το γαλλικό όμιλο Naval Group στο γαλλικό δημόσιο το 2023.

Η φρεγάτα, εκτοπίσματος 4.000 τόνων, προορίζεται κυρίως για ανθυποβρύχιο πόλεμο, ενώ διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες αεράμυνας καθώς και στοιχεία stealth.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που θα κατασκευαστούν από τον επίσης γαλλικό όμιλο THALES, ενώ θα φέρει αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30.

O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 100 χιλιόμετρα.

Κουβέλης: Η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing

Επίσης θα διαθέτει το ραντάρ πολλαπλών δεσµών εκποµπής και λειτουργιών SEA FIRE, με τέσσερις αντένες για διαφορετικού είδους αποστολές, μια εξελιγμένη έκδοση του σόναρ CAPTAS-4 και τα υπερσύγχρονα ψηφιακά συστήματα Aquilon και SENTINEL.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ