ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: «Μάχη» μεταξύ Δημοσίου και τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: «Μάχη» μεταξύ Δημοσίου και τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε σκληρή «μονομαχία» μεταξύ του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1, ALPHA, ΣΚΑΙ, STAR και MEGA στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξελίχθηκε η συζήτηση των προσφυγών των τελευταίων με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών, με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ, για κάθε άδεια. 

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συμπληρώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργικές αποφάσεις (1830/7.7.2017, 2178/28.7.2017) είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός.

Μάλιστα, τονίζουν πως η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν, μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

Συγκεκριμένα οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι:

Για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισήμαναν μάλιστα: «Στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριο σας ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Ο διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη του 2012 και έχουμε 2018. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει λάβει χώρα διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία. Μόνο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχει γίνει, αλλά για πάροχο δικτύου.

Η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό. Πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο. Επιδίωξή της είναι η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια.

Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν. Το τίμημα είναι υπέρμετρο. Στην Κύπρο π.χ μπορώ να έχω τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια».

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, συνεπώς είναι μη νόμιμη η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού.

Όπως σημείωσαν μάλιστα από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Οι 120 εργαζόμενοι του MEGA που εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο αναφέρουν πως υπόκεινται ολοκληρωτική καταστροφή: «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να υπάρχει νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά».

Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί, όπως είπε ο δικηγόρος τους, στην αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του mega έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ