ΕΛΛΑΔΑ

ΣΑΓΕ: Πρόταση για μετάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Άγκυρα

ΣΑΓΕ: Πρόταση για μετάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Άγκυρα
REUTERS/Ilkyaz Savas

Την απόφαση να προτείνει τη μετάθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, σε διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα, αποφάσισε να προτείνει το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο αξιωματικοί θα αποκτήσουν «μόνιμη κατοικία στην Τουρκία», ένας όρος που ζητά η τουρκική δικαιοσύνη για να αποφυλακιστούν.

Το τουρκικό δικαστήριο δεν είχε αποδεχτεί ως μόνιμη κατοικία το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης.

Το ΣΑΓΕ, που συνεδρίασε σήμερα στο Πεντάγωνο, αναμένεται να καταθέσει την πρόταση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια, το αίτημα αυτό θα περάσει με σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Τρίτο αίτημα αποφυλάκισης

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σκοπεύουν να καταθέσουν και τρίτο αίτημα αποφυλάκισης μέσα στις επόμενες ώρες.

Το αίτημα πραγματοποιείται ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη που δέχτηκαν στη Βουλή ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης συνομίλησε με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικοί και τους συνεχάρη για τη στάση και την προσωπικότητα των παιδιών τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στους γονείς ότι οι δύο στρατιωτικοί βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τηρούν ακμαίο το ηθικό τους, έχοντας αντιληφθεί ότι η κράτησή τους είναι πολιτική.

Στην επικοινωνία που είχε με τους γονείς, τους μετέφερε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, του κοινοβουλίου και της πολιτείας, η οποία κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

Ταυτόχρονα, τους διαβεβαίωσε ότι η Βουλή στέκεται δίπλα τους για τους στηρίξει σε ό,τι χρειαστούν και για να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά το αίσθημα της αισιοδοξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ