ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος να χαθεί το ΕΣΠΑ για την Αμφίπολη λόγω καθυστέρησης των έργων

Κίνδυνος να χαθεί το ΕΣΠΑ για την Αμφίπολη λόγω καθυστέρησης των έργων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Τζιτζικώστας, κάνει λόγο για καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων και τονίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, "οι οποίες έχουν υπερβεί όλα τα χρονικά περιθώρια στην εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών".

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, αναφέρει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ενώ παρότι εκδόθηκε, στις 23 Φεβρουαρίου, από την υπουργό, απόφαση έγκρισης για την εκτέλεση των πρώτων εργασιών, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος το αντίστοιχο Τεχνικό Δελτίο Υποέργου, ώστε να αναγνωρίζει το σύστημα ότι υπάρχει νομική δέσμευση.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την Περιφέρεια, η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προειδοποιητική επιστολή, στις 27 Απριλίου, ενημερώνοντας ότι θα υποχρεωθεί από την ΕΕ να απεντάξει το έργο στα τέλη Ιουλίου 2018.

Στην επιστολή του ο κ. Τζιτζικώστας, ζητά από την υπουργό να επιληφθεί του θέματος, ώστε να λυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν. Σε δηλώσεις του, εξάλλου, υπογραμμίζει: "δεν πρόκειται να ανεχτούμε "παιχνίδια" σε βάρος αυτού του παγκόσμιου μακεδονικού μνημείου" και προσθέτει: "καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μην μας οδηγήσει ως διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ