ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από τη Μόρια: Άγρια επεισόδια, συλλήψεις και η καταλυτική επέμβαση της ΕΛΑΣ

Βίντεο ντοκουμέντο από τη Μόρια: Άγρια επεισόδια, συλλήψεις και η καταλυτική επέμβαση της ΕΛΑΣ
CNN Greece

Τρεις μετανάστες που φέρονται να πρωτοστάτησαν στα προχθεσινά άγρια επεισόδια μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Tαυτοποίησης της Μόριας στη Μυτιλήνη κατάφερε να συλλάβει η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν υπήκοο Συρίας 27 χρόνων, έναν Ιρακινό 23 χρόνων και έναν ακόμη Σύρο 36 ετών.

Και στους τρεις έχει ασκηθεί δίωξη για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης κακουργηματικού χαρακτήρα ενώ τους βαραίνουν και κατηγορίες «περί όπλων», καθώς μαζί με άλλους αλλοδαπούς επιτέθηκαν με μαχαιριά και χατζάρες σε αλλά άτομα που επίσης κρατούνται στη Μόρια.

Στο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρθηκαν επτά άνθρωποι, που ευτυχώς δεν είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι μέσα στο κέντρο υποδοχής επικράτησε πανικός, όπως αποτυπώνεται και στα βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece, οι αστυνομικοί απέτρεψαν τα χειρότερα.

Όπως φαίνεται άλλωστε και στα βίντεο, οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν να γενικευτεί η συμπλοκή ανάμεσα στους αλλοδαπούς, που κρατούσαν στα χέρια σιδερόβεργες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, που είχαν μετατρέψει σε φονικά όπλα.

Παρόλα αυτά, οι συλλήψεις λειτούργησαν αποτρεπτικά και μάλιστα την ώρα που κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός της συμπλοκής και άρχισαν να διοχετεύουν ανάμεσα στους μετανάστες την ψευδή πληροφορία για νεκρούς από τα επεισόδια.

Πάνω από 300 έφυγαν από το κέντρο

Πάνω από 300 αλλοδαποί, ανάμεσά τους και 100 παιδιά, έφυγαν από το κέντρο υποδοχής υπό τον φόβο των συμπλοκών και επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι την πόλη και να κατασκηνώσουν εκεί. Κάτι το οποίο απετράπη από την ΕΛ.ΑΣ, καθώς υπήρχαν σαφείς εντολές από την Αθήνα για τον αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Πάντως οι Αρχές Ασφάλειας έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε επίπεδο ότι τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις θα είναι όλο και πιο συχνές στα κέντρα κράτησης και υποδοχής στα νησιά, από τη στιγμή που δεν προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία παρατείνουν την παραμονή των μεταναστών στα νησιά, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστες επαναπροωθήσεις και φυσικα οι χώροι παραμονής να έχουν γεμίσει ασφυκτικά δημιουργώντας πρόβλημα συνθηκών διαβίωσης αλλά και ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ