ΕΛΛΑΔΑ

Ιντζέ: Και η Ελλάδα δεν δίνει τους στρατιωτικούς που ζητά η Τουρκία, είναι θέμα διμερών σχέσεων

Ιντζέ: Και η Ελλάδα δεν δίνει τους στρατιωτικούς που ζητά η Τουρκία, είναι θέμα διμερών σχέσεων
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Huseyin Aldemir

Στην Κομοτηνή βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ, που σε μια σύντομη τοποθέτησή του προς δημοσιογράφους έθεσε ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους.

Ο Τούρκος υποψήφιος για την προεδρία απάντησε σε τρία ερωτήματα Ελλήνων δημοσιογράφων και εκτός από τους Έλληνες στρατιωτικούς αναφέρθηκε και στα ελληνικά νησιά και την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

«Παλεύω για να γίνει η Τουρκία κράτος δικαίου και θα παρακολουθήσω το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς αλλά δεν είμαι σε θέση -από τη θέση που βρίσκομαι- να παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη» είπε ο ίδιος, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα xronos.gr.

«Δεν πιστεύω ότι είναι [σ.σ. φυλακισμένοι] λόγω παρέμβασης Ερντογάν. Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα διμερών σχέσεων» είπε προκλητικά ο Ιντζέ.

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει ευθέως σε ερώτημα για τις «βλέψεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Ιντζέ απάντησε: «Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο βρίσκεται στην Κομοτηνή, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ψηφοφόροι του, ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία απάντησε ότι στην Τουρκία έχει «ψηφοφόρους που είναι συγγενείς με τους κατοίκους της περιοχής».

Ο Τούρκος πολιτικός εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί ερωτήματα και από τους δημοσιογράφους της χώρας του, ωστόσο, κανένας δεν του απηύθυνε κάποιο ερώτημα.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν απορίες» είπε σε αυτό το σημείο ο Ιντζέ.

To «επεισόδιο»

Tουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Αθήνα δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία βουλευτών και δημοσιογράφων που συνόδευε τον Τούρκο πολιτικό να περάσει μαζί του για τις επαφές στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, χτες η ελληνική πλευρά γνώριζε ότι ο Ιντζέ θα συνοδευόταν από έξι άτομα ενώ σήμερα στο πλευρό του βρέθηκαν 22 και για αυτό δεν τους επετράπη η είσοδος.

Το πρόγραμμά του

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έφτασε στο τουρκικό προξενείο της πόλης λίγο μετά τις 13:00, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αφότου χαιρέτισε τους δημοσιογράφους στα ελληνικά, μπήκε στο προξενείο όπου παρέμεινε για λίγη ώρα.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα, στη συνέχεια ο Ιντζέ κατευθύνθηκε με τα πόδια προς την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία» και κατά τη διάρκεια της διαδρομής χαιρετούσε τον κόσμο.

Στην αυλή της νεολαίας τον περίμεναν υποστηρικτές του τόσο από την περιοχή όσο και από την Τουρκία, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις τον είδαν.

Εκεί έκανε μια σύντομη τοποθέτηση στην τουρκική γλώσσα και στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, με τη βοήθεια ενός μεταφραστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ