ΕΛΛΑΔΑ

Ποια μέλη της ηγετικής ομάδας του Ρουβίκωνα συνελήφθησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ποια μέλη της ηγετικής ομάδας του Ρουβίκωνα συνελήφθησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο από τα πιο παλιά και ηγετικά μέλη του Ρουβίκωνα αποτελούσαν την ομάδα που προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε, να εισβάλει χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και οι δυο ήταν στην πρώτη ενέργεια του Ρουβίκωνα στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2015, ενώ μαζί με συνολικά 20 άτομα είχαν προσαχθεί έναν μήνα αργότερα, όταν κατάφεραν να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής. Επίσης, έχουν και οι δυο οδηγηθεί κατά καιρούς στις δικαστικές αίθουσες και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, χωρίς φυσικά αυτό να εμποδίσει τη συνέχιση της δράσης τους, αφού ποτέ δεν υπήρξε δικαστική κλιμάκωση και πάντα έφευγαν σαν «κύριοι» από τις δικαστικές αίθουσες.

Στη λίστα με τους 20 συλληφθέντες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει, επίσης, μέλος που έχει πάρει μέρος σε 5 ενέργειες και ένα άλλο σε 3. Ενώ, υπάρχουν και νεότερα μέλη που δεν αποκλείεται να έχουν ενταχθεί πρόσφατα στην ομάδα.

Είναι, όμως, αξιοσημείωτο ότι το δεύτερο από τα προαναφερόμενα μέλη παρατηρεί κανείς ότι παρά την πλούσια δράση του χάνεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τελευταία φορά που έκανε την εμφάνιση του ήταν στην επίθεση στο υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο του 2017. Είχε πάρει μέρος στην κατάληψη στα γραφεία των ΑΝΕΛ το 2015, στο ιταλικό προξενείο το Νοέμβριο του 2015, στην παρεμβάσεις στο Χίλτον, όπου βρισκόταν η τρόικα το Μάρτιο του 2016, στην επίθεση στα γραφεία του Τειρεσία το Δεκέμβρη του 2015 αλλά και στην εισβολή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μέλους που είχε πάρει μέρος στην εισβολή στην ισπανική πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2017, όπου συνελήφθη μαζί με άλλους 17 και παραπέμφθηκαν στο τριμελές πλημμελειοδικείο το οποίο τους έκρινε αθώους για την πράξη της παράνομης βίας και κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας.

Πάντως, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ήδη ο Ρουβίκωνας σχεδιάζει τις επόμενες ενέργειες του χωρίς φυσικά να έχει βγάλει από το κάδρο τις αστυνομικές υπηρεσίες όπως τα τμήματα ή ακόμα και το κεντρικό κτίριο της ΓΑΔΑ. Η βασική του, πάντως, συνταγή και για την συνέχεια των ενεργειών του θα είναι να μην περάσει ποτέ τη γραμμή του κακουργήματος, καθώς μόνο τότε το δικαστικό σύστημα της χώρας θα μπορούσε να εγκλωβίσει πραγματική την αναρχική ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ