ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίωξη Μπαρμπαρούση στην εθνική οδό – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του

Καταδίωξη Μπαρμπαρούση στην εθνική οδό – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επικίνδυνες σκηνές διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν το όχημα του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα.

Οι άνδρες της τροχαίας εντόπισαν το όχημα του Κ. Μπαρμπαρούση, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, να κινείται με ιλιγιώδη ταχύτητα λίγο μετά από το Αντίρριο και του έκαναν σήμα να σταματήσει.

Ο βουλευτής, που βρισκόταν στο τιμόνι, όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα και πήγε να παρασύρει τους τροχονόμους.

Ακολούθησε καταδίωξη υπό καταρρακτώδη βροχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κ. Μπαρμπαρούσης οδηγούσε επικίνδυνα το μαύρο Volvo του -που δεν αποκλείεται να είναι το βουλευτικό του όχημα- θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για το περιστατικό, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν οι αστυνομικοί.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του βουλευτή, που εικάζεται πως κρύβεται σε κάποιο από τα χωριά του Μεσολογγίου. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, σε περίπτωση που ο Κώστας Μπαρμπαρούσης επιχειρήσει να κινηθεί προς νομούς της Στερεάς Ελλάδας ή της Ηπείρου.

Το παραλήρημα στη Βουλή και η δίωξη για εσχάτη προδοσία

Νωρίτερα σήμερα, και μετά τις προκλητικές δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής διεγράφη από τη Χρυσή Αυγή ενώ εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία.

Η προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς μετά τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη στον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος χειρίστηκε την έρευνα.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, όποιος προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία.

«Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με κάθειρξη» προβλέπει το άρθρο 135 του Κώδικα.

Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον Κοντονή

Αμέσως μετά το πρωτοφανές περιστατικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, με την εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε πως:

Στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα και σημείωσε σχετικά: «Σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της τοποθέτησής του επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ενώ στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» δήλωσε ο χρυσαυγίτης βουλευτής προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή.

«Ο ομιλητής έφτασε στα όρια της πατριδοκαπηλίας. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα στο Κοινοβούλιο έπεσαν οι μάσκες. Η πολιτική δύναμη Χρυσή Αυγή – Λαϊκός Σύνδεσμος ευθύτατα κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα με την επίνευση της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής», είπε ο κ. Βούτσης. Και πρόσθεσε:

Θέλω να είμαι σαφής και δίκαιος, γιατί είναι κρίσιμες οι στιγμές. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας κλιμάκωσης, η οποία είναι απολύτως εσκεμμένη, σχεδιασμένη, διχαστική και θέλει να προκαλέσει σήμερα, αύριο και την Κυριακή βίαια επεισόδια και διχασμό μέσα στον ελληνικό λαό και θέλει να προκαλέσει σε ελάχιστους, ενδεχόμενα θύλακες ή πρόσωπα, μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ταραχή.

«Είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και βεβαίως θα ληφθούν μέτρα και θα γίνουν σχετικές εισηγήσεις ως προς την Επιτροπή Δεοντολογίας. Θα εισηγηθώ να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση των προέδρων για τη μη παρουσία αυτών των κυρίων και των κυριών μέσα σε αυτή τη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι που να λήξει η αυριανή διαδικασία», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη όσων είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης από τα κόμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ