ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σπατάλη εκατομμυρίων σε επικοινωνιακές καμπάνιες

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σπατάλη εκατομμυρίων σε επικοινωνιακές καμπάνιες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το πρώτο ολοκληρωμένο πόρισμα που αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ που δείχνει σπατάλη σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Το πόρισμα για τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ζητήσει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει έλεγχοι, όμως για λόγους «πολιτικής ασυλίας» δεν ολοκληρώθηκαν.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι πέρα από τις διαχειριστικές και διοικητικές ευθύνες για το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες για την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το κέντρο είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

Οι επίμαχες καμπάνιες αφορούν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο αλλά και σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, σε συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και η ορθή χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και σε πρόγραμμα για τον ιό HIV, τη γρίπη και τα γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει καμπάνια για τον καρκίνο, ούτε για την προώθηση των γενοσήμων ζήτημα που μάλιστα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΕΟΦ, με τον οργανισμό να έχει ζητήσει να υλοποιήσει την αντίστοιχη εκστρατεία.

Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, που θα διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες της τότε διοίκησης του οργανισμού ενώ θα προχωρήσει και εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την πρόθεσή της ο έλεγχος να συνεχιστεί και να επεκταθεί χρονικά και ως προς τα υπό εξέταση αντικείμενα ενώ για να προληφθεί η διαμόρφωση κλίματος συλλογικής υποβάθμισης του έργου του, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και που προφανώς δεν έχουν ευθύνη για τη μη καλή έξωθεν μαρτυρία αυτού του Οργανισμού".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ