ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκδώσει απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες

ΣτΕ: Υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκδώσει απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες
Ανατροπή δεδομένων σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βάζει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η Πολιτεία όφειλε να είχε εκδώσει από την 21η Μαΐου 2015 υπουργική απόφαση και να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Μετά το τέλος της διάσκεψης, οι σύμβουλοι Επικρατείας δημοσίευσαν την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η Ολομέλεια ακύρωσε την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισε χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την 21η Μαΐου 2015.

Τι σημαίνει η απόφαση

Η απόφαση θα οδηγήσει προσεχώς σε μείωση φόρων και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και σε επιστροφή κάποιων ποσών που είχαν υπολογιστεί με τις προηγούμενες αξίες.

Επιπλέον, επιβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πλειοψηφία του προς τα κάτω.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί, ενώ κερδισμένοι θα βγούν όσοι είχαν την πρόνοια να τον προσβάλουν έγκαιρα.

Η απόφαση δεν επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ του 2015 καθώς ορίζει ως χρόνο έναρξης των νέων αντικειμενικών την 21-5-15 κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο "γλιτώνει" μεγάλο δημοσιονομικό κόστος καθώς σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν και οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ του 2013 και 2014

Επηρεάζει όμως τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από τις 21-5-15 για τις οποίες οι φόροι θα πρέπει να υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει - ανά διετία ως υποχρεούτο - απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ