ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού θα πέσουν χιόνια, η πρόβλεψη του καιρού

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού θα πέσουν χιόνια, η πρόβλεψη του καιρού
Ο χιονιάς επιστρέφει... EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα όπου επικρατεί συννεφιά με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Κρύο και βροχές σε παραθαλάσσιες περιοχές. Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία βρίσκεται στους -4 βαθμούς, η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -2, -1 ο Πολύγυρος και μηδέν η Καβάλα. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στους παρακάτω επαρχιακούς δρόμους: Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ., Βέροιας – Σελίου, από 18ο χλμ. μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), Βέροιας – Δασκίου, από το 25ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ., Νάουσας – 3-5 Πηγάδια, από το 12ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια) και Νάουσας – χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.

Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, στο δρόμο Καστανερής – Λιβαδίων Κιλκίς και από την Έδεσσα προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία και στους κάθετους άξονές της η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες.

Πυκνές χιονοπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη βόρεια Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η αναλυτική πρόβλεψη του καιρού σε κάθε περιοχή της Ελλάδας

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται να εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και αρχικά πεδινές περιοχές που στη Μακεδονία από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά (πάνω από 500 με 700 μετρά). Τα φαινόμενα, τα όποια θα είναι κατά τόπους έντονα, από τη νύχτα θα εξασθενήσουν στη δυτική Μακεδονία. Στις παραθαλάσσιες περιοχές προβλέπονται καταιγίδες, αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από -03 έως 6 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και πιθανώς στην αρχή της ημέρας και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.Τα φαινόμενα, τα όποια θα είναι κατά τόπους έντονα, από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ που βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι θα είναι κατά τόπους έντονα από αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 (μείον ένα) έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία 6 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα είναι νοτίων διευθύνσεων 3 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 και πιθανόν 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι θα είναι νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανόν 8 μποφόρ. Από το βράδυ νοτιοδυτικοί με τάση εξασθένησης. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας σε χάρτες

kyriaki 20.00

Κυριακή 20.00 - Πηγή: Πηγή: poseidon.hcmr.gr

deytera 02.00

Δευτέρα 02.00 - Πηγή: Πηγή: poseidon.hcmr.gr

Κακοκαιρία και τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα Ιανουαρίου 2016 οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρήγορα θα σταματήσουν. Από τις βραδινές ώρες όμως στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου.

Όπως φαίνεται από τους χάρτες που δημοσιεύονται στο poseidon.hcmr.gr, ο χιονιάς θα πλήξει κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα.

Χιόνια και την Τρίτη

Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου ο χιονιάς θα επιμείνει στα κεντρικά και βόρεια, ορεινά και ημιορεινά. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι στα πελάγη αναμένεται να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογο μεταβολή.

Θεοφάνεια με βροχές και καταιγίδες

Την Τετάρτη ανήμερα των Θεοφανείων, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Λίγα χιόνια αναμένεται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί από 4 έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παγετός στο οδικό δίκτυο της Β. Ελλάδας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τον παγετό που υπάρχει σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλιά εθνική οδό ΘεσσαλονίκηςΚοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας – Σελίου, από 18ο χλμ. μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας – Δασκίου, από το 25ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ. (Δάσκιο), στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας – 3-5 Πηγάδια, από το 12ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια), στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας – Σελίου, από το 1ο χλμ. έως το Σέλι, στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής – Λειβαδίων Κιλκίς, και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Οδηγίες από τη γ.γ Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους της χώρας και τους πολίτες, μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.
Ειδικότερα, οι πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων πρέπει:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Στις περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες από τη γ.γ Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ