ΕΛΛΑΔΑ

Πού χιονίζει αυτή τη στιγμή- Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Πού χιονίζει αυτή τη στιγμή- Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία: Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8ο χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

kalabaka

Εικόνα από την Καλαμπάκα αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Πηγή:Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Επίσης, αυτή στιγμή πυκνό χιόνι πέφτει και στην περιοχή των Τζουμέρκων. Τα μηχανήματα εκχιονισμού δουλεύουν από νωρίς το πρωί σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία και με τους δήμους να καθαρίσουν οι δρόμοι από το χιόνι, ώστε το οδόστρωμα να μην είναι επικίνδυνο για τους οδηγούς αλλά και για να μην υπάρξουν προβλήματα αποκλεισμού χωριών.

Χιόνια και στη Ναυπακτία

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα έντονη χιονόπτωση στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας και συγκεκριμένα στην Άνω Χώρα στην Ελατού ,τα Κρυονέρια την Αμπελακιώτισσα και την ΚάτωΧώρα..

Από νωρίς το πρωί στην περιοχή των Βαρδουσίων ορέων επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα ,χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ναυπακτίας.

Στο μεταξύ στα "λευκά" ντύθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και η Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στο τμήμα από το Παλούκι έως τα Δουνέικα. Αιτία η σφοδρή χαλαζόπτωση που αποδεικνύεται πως έχει να κάνει με "χιονοχάλαζο" και μικρής διαμέτρου παγοσφαιρίδια και όχι με έντονο χαλάζι.

Χιονόπτωση επικρατεί αυτή τη στιγμή και στις ορεινές περιοχές του νομού Αρκαδίας με το φαινόμενο να εντείνεται όσο περνάει η ώρα.

Πλημμύρες στη Ροδόπη

Στο μεταξύ πλημμύρισαν περιοχές στον νομό Ροδόπη εξαιτίας των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή η οποία είχε ως συνέπεια να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

metsovo

To Mέτσοβο αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Πηγή: Eurokinissi/EpirusPost

Η εικόνα στα χιονοδρομικά

Χιονόπτωση είχαμε και έχουμε και σε πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας . Αυτή τη στιγμή έχουμε 50 εκ. χιονιού στο Χ.Κ. Καϊμάκτσαλαν και 50 εκ. στο Πισοδέρι, όπου η ομώνυμη πίστα λειτουργεί μέχρι τη μέση. Επιπλέον 30 εκατοστά χιόνι στο Χ.Κ. Βασιλίτσας, όπου γίνονται εργασίες για να λειτουργήσουν όλοι οι αναβατήρες.

Στο Χ.Κ. Ανηλίου έριξε 30 εκ. φρέσκο χιόνι, εν αναμονή για εργασίες διάστρωσης των πιστών, μόλις οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες, για να λειτουργήσει αύριο. Χιονόπτωση σε εξέλιξη στα Χ.Κ. Περτουλίου, Βασιλίτσας και Ανηλίου. Επιπλέον ποσότητα χιονιού έχουμε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και των Καλαβρύτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ