ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις:Ναι σε ραντεβού με Τσίπρα, παραμένουν στα μπλόκα

Αγροτικές κινητοποιήσεις:Ναι σε ραντεβού με Τσίπρα, παραμένουν στα μπλόκα
Eurokinissi

Τετράωροι αποκλεισμοί των δρόμων από τους αγρότες σε κάθε μπλόκο στο εθνικό οδικό δίκτυο (12:00-14:00 και 19:00-21:00) και θετική ανταπόκριση στην πρόταση Τσίπρα για συνάντηση αποφάσισαν οι συνελεύσεις των αγροτών. 

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τότε, ενώ οι αγρότες συντονίζονται για να καθορίσουν τα αιτήματά τους σε Συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη στη Θεσσαλόνικη.

«Πολιορκία» στη Βόρεια Ελλάδα

Περισσότερα από 7.000 τρακτέρ, είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώναστα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 οχήματα.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, όπου έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου. Από τις 12- 14.00 έγινε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

Στην Πέλλα, έχουν στηθεί τρία μπλόκα με περισσότερα από 700 τρακτέρ να δίνουν το «παρών». Συγκεκριμένα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα οχήματά τους, στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσών- Έδεσσας στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβικα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στη Χαλκηδόνα, περίπου 500 τρακτέρ, έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι σε δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, ενώ έχουν προγραμματίσει ανάλογη κίνηση και για το απόγευμα.

Αντίστοιχα, στα Μάλγαρα ο αριθμός των οχημάτων αγγίζει τα 800, με δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων (12.00 – 14.00 και 19.00 – 21.00), ενώ στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας, έχουν παραταθεί περισσότερα από 750 τρακτέρ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κανένα από τα δύο παραπάνω μπλόκα δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο δρόμων.

Στη Χαλκιδική, 200 είναι τα οχήματα που έχουν φτάσει στον κόμβο των Νέων Μουδανιών, ενώ ένα ακόμα μπλόκο έχει στηθεί από το πρώι στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας.

hartis agrotes

Δυναμική είναι η παρουσία των αγροτών από την Τετάρτη, στον κόμβο των Κερδυλλίων, στην Εγνατία με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ

Στον Έβρο, οι αγρότες του νότιου Έβρου, προχώρησαν σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως και τις 2.00 μετά το μεσημέρι, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τον σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, οι αυριανές κινητοποιήσεις, ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ.

Στο βόρειο Έβρο σήμερα και αύριο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα).

«Παραλύει» ώρα με την ώρα ολόκληρη η χώρα

Παράλληλα, από το πρωί αγρότες έχουν αποκλείσει τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννο, με την κινητοποίηση να ξεκινά λίγο μετά τις 9:00 το πρωί.

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 και για δύο ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Αιγιαλείας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Οι αγρότες της Πελλοπονήσου έχουν μεταφέρει το μπλόκο τους στον Ισθμό της Κορίνθου όπου ανά δύο ώρες κλείνουν τα διόδια ανώ για μία ώρα έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα Τέμπτη

Σημειώνεται πως ανακοίνωση απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 12 το μεσημέρι σταΤ έμπη, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως εξής:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την ΠΕΟ Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

α) είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 365+550 του ΠΑΘΕ) θα κατευθύνονται προς την επαρχιακή οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

β) είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην ΕΟ Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α) είτε μέσω ΕΟ Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β) είτε μέσω ΕΟ Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην ΠΕΟ Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 393+300) και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της ΕΟ Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών.

Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, θα διατεθούν για την διευκόλυνση της μεταφοράς των κατοίκων από και προς την περιοχή.

Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Διαβάστε επίσης

Έτοιμος να συναντηθεί με τους αγρότες ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ