ΕΛΛΑΔΑ

Σένγκεν: Νέες απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από την αυστριακή ΥΠΕΣ

Σένγκεν: Νέες απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από την αυστριακή ΥΠΕΣ
REUTERS/Pascal Rossignol

Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας - με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" - για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα "δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", επαναλαμβάνει σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, με δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Όπως λέει, είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε:

Tα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης (...) είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση.

Στην Αυστριακή πολιτικό, πάντως έχει ήδη απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, χαρακτηρίζοντας την πρότασή της «ψευδολύση» ενώ ο και ο έλληνας Επίτροπος για την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο ότι δεν πιστεύει στους διχασμούς, δεν υπάρχει μια νότια και μια βόρεια Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η Συνθήκη Σένγκεν:

Είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να προστατευθεί, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση (...) Αρνούμαι να κινηθώ βάσει του φόβου, ή να με κάνει να ανακόψω την πορεία μου ο λαϊκισμός. Ευθύνη μας είναι, ως πολιτικοί, να αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών μας. Και όχι να τα τροφοδοτήσουμε.

Σκληρή απάντηση στην Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, η οποία είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη, εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την «να ζυγίζει τα λόγια της».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι:

«Θα συνιστούσαμε στην Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό. Θα πρέπει η Αυστριακή Υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη. Θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

Διαβάστε επίσης:

Κρίνεται σήμερα το μέλλον της Σένγκεν-Ενδέχεται να παραταθούν οι έλεγχοι

Δημήτρης Παπαδημούλης για τη Συνθήκη Σένγκεν

Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ