ΕΛΛΑΔΑ

Σε «αυξημένη ετοιμότητα» η ΕΛΑΣ για διέλευση τζιχαντιστών από Ελλάδα

Σε «αυξημένη ετοιμότητα» η ΕΛΑΣ για διέλευση τζιχαντιστών από Ελλάδα
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε «αυξημένη ετοιμότητα» για μετακίνηση τζιχαντιστών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και η ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ καθώς εκτιμούν ότι επίκειται «απόβαση» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μέσω των μεταναστευτικών ροών, από χώρες της νότιας Ευρώπης, (λόγω της γεωγραφικής τους θέσης) -της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας- με προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η ειδική «κλειστή» αντι-τζιχαντιστική ομάδα, στην οποία μετέχουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, της κρατικής ασφάλειας και της ΕΥΠ, συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι, για την εκτίμηση των επιπέδων απειλής, την ανάλυση εξωτερικών κινδύνων και την αξιολόγηση στοιχείων για «ενεργούς » και «εν υπνώσει» τζιχαντιστές ή «συνδέσμους τους» στη χώρα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η συγκεκριμένη ειδική ομάδα, σε έκθεση ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους τζιχαντιστές, αναφέρεται ότι «ταξιδεύουν» ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων, χωρίς οι επίσημες Αρχές, να μπορούν να τους ανακόψουν ή να ερευνήσουν τους σκοπούς του ταξιδιού τους.

Η Αστυνομία της Κύπρου, τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε σε συλλήψεις 15 ατόμων στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας «λαμβανομένης υπόψη της διεθνούς κατάστασης όσον αφορά στην τρομοκρατία, διερευνάται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεργάζονται με το κίνημα των τζιχαντιστών ή να έχουν διασυνδέσεις με ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες».

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση χάρτη (JPG), στο διαδίκτυο από φανατικούς ισλαμιστές του ISIS με τα σχέδια τους τα επόμενα πέντε χρόνια, ο οποίος αποτύπωνε τις χώρες όπου σκόπευαν να επεκτείνουν το χαλιφάτο τους, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η Κύπρος. Την κατάσταση στα κατεχόμενα, παρακολουθούσαν στενά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε επιφυλακή είχαν τεθεί και οι αρχές των βρετανικών βάσεων.

Σε έγγραφο που παρουσίασε το αντιτρομοκρατικό think tank, Ίδρυμα Quilliam (QuilliamFoundation-liknk), αναφέρεται στη διακίνηση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, και επικαλείται δοκίμιο το οποίο συνέταξε κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με αυτό, ότι τζιχαντιστές κινούνται με τις μεταναστευτικές ροές.

Σε συνέντευξη Τύπου (13/10) ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιβεβαίωσε την διέλευση τζιχαντιστών από την ελληνική επικράτεια. «Το παρακολουθούμε το θέμα, ειδικά η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ονόματα και περιστατικά αλλά το παρακολουθούμε στενά και συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσδιόρισε σε 350.000 τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρχές του χρόνου.

Η υποστράτηγος του κλάδου Αλλοδαπών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τονίζει στο CNN Greece, ότι το συστήματα ταυτοποίησης Eurodac - το οποίο χρησιμοποιούν οι Ελληνικές Υπηρεσίες- καταγράφει μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων όλων των μεταναστών και προσφύγων που εντοπίζονται να έχουν εισέλθει στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά εγγραφα.

Όπως επισημαίνει, δεν έχουν εντοπισθεί από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ, κατά τους ελέγχους τζιχαντιστές, χωρίς ωστόσο η ΕΛΑΣ να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι δεν πέρασαν με τις μεταναστευτικές ροές, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ