ΕΛΛΑΔΑ

Δυσαρέσκεια Τόσκα για τα κάγκελα στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Δυσαρέσκεια Τόσκα για τα κάγκελα στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Χωρίς κάγκελα ξεκίνησε, πριν από λίγο, η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η χθεσινή εικόνα της μαθητικής παρέλασης, με την παρουσία κάγκελων, ενόχλησε τον αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Κύκλοι του υπουργείου, έκαναν λόγο για «υπερβάλλοντα» ζήλο από πλευράς των αξιωματικών της Θεσσαλονικης, οι οποίοι θα αναζητηθούν.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ο Νίκος Τόσκας, όπως είχε αναφέρει στην τελευταία συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ήθελε κάγκελα στις παρελάσεις, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Όχι, δεν πρόκειται να δούμε κάγκελα στις παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου».

Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, πηγές του Αρχηγείου υποστηρίζουν ότι, σε ενημέρωση που είχε λάβει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός από τους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε δεχτεί να τοποθετηθούν κάγκελα σε μήκος δέκα μέτρων, περιμετρικά στην εξέδρα των επισήμων.

Ωστόσο, αργότερα έγινε μία προσθήκη συνολικά είκοσι μέτρων «προς αποτροπή ενεργειών». Παρά τη δημόσια παρέμβαση του πολιτικού τους προϊσταμένου, οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν τα κάγκελα να τοποθετηθούν «προς αποτροπή ενεργειών, βάσει πληροφοριών για πιθανή εκδήλωση ακτιβιστικών ενεργειών από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Από χθες πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν με νόημα ότι (σ.σ. τα κάγκελα στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης) «αύριο δεν θα υπάρχουν ούτε εκεί», ενώ και για τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα δόθηκαν ρητές εντολές να μην «αναπτυχθεί» ούτε ένα κάγκελο.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι σε αυτήν την περίπτωση «αρμόδια είναι η Περιφέρεια, αυτή βάζει και βγάζει τα κάγκελα, εμείς είμαστε στο χώρο προς αποτροπή άλλων ενεργειών».

Όπως επισημαίνει, ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ και μέλος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΣΚΑΥ), Θεόφιλος Παπαδάκης, οι αστυνομικοί που διατέθηκαν ήταν μειωμένοι σχεδόν στο ένα τρίτο σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν. Επιπλέον, όπως ο ίδιος αναφέρει, οι πολίτες και οι επίσημοι εκφράστηκαν θετικά στον περιορισμό των αστυνομικών μέτρων.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Νίκου Τόσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιογράφος: Τα μηνύματα από τους παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς προϊδεάζουν για κινητοποιήσεις. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση σας, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα ξαναδούμε τα κάγκελα στη Βουλή;»

Υπουργός: Όχι, δεν πρόκειται να δούμε κάγκελα στις παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι οι παρελάσεις γίνονται για να γιορτάσουμε συγκεκριμένες επετείους και άρα συμμετέχει ο λαός με τα στρατευμένα νιάτα. Επομένως, είναι γιορτή. Δεν είναι εκδήλωση με περιορισμούς, που προορίζεται μόνο για τους επισήμους. Μακριά από εμάς τέτοια αντίληψη. Για τις διάφορες κινητοποιήσεις, εμείς θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με τους ανθρώπους αυτούς που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην διαταράσσεται είτε η κυκλοφορία στις μεγάλες εθνικές οδούς, είτε και η λειτουργία μέσα στις πόλεις. Από εκεί ξεκινάμε με διάλογο, με συνεργασία και μακριά από εμάς η αντίληψη με τα κάγκελα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους υπερβολικούς».

Ηχητικό απόσπασμα των δηλώσεων του συνδικαλιστή Θεόφιλου Παπαδάκη στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ