ΕΛΛΑΔΑ

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης-Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία, 34 οι νεκροί

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης-Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία, 34 οι νεκροί
Αυξάνονται τα κρούσματα Η1Ν1 στα νοσοκομεία (φωτό αρχείου) EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σαρώνει η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 που μέχρι στιγμής μετρά 34 θύματα, ανάμεσά τους και ένα 4χρονο παιδί. Πρόκειται για το πρώτο ανήλικο θύμα της επιδημίας της γρίπης στη χώρα μας φέτος, ενώ έξι από τους 34 νεκρούς κατέληξαν τις τελευταίες 72 ώρες.

 

Το τελευταίο κρούσμα του Η1Ν1 αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η ασθενής προέρχεται από περιοχή εκτός Ηπείρου, ωστόσο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στα Ιωάννινα, καθώς, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκεί βρέθηκε ελεύθερο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον υπουργείο Υγείας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη

Ιωάννινα: Ασθενής με Η1Ν1 στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Τι πρέπει να ξέρεις για τη γρίπη Α (Η1Ν1)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ