ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Απεργία 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
Αφίσα για την γενική απεργία της Πέμπτης EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα την εβδομάδα που διανύουμε, με τους αγρότες να κρατούν τα… σκήπτρα των κινητοποιήσεων, ενισχύοντας τα μπλόκα τους, αλλά και άλλους κλάδους εργαζομένων να ετοιμάζονται για την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης για το Ασφαλιστικό.

Την αρχή κάνουν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που τράβηξαν χειρόφρενο σε μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ από τις 11:00 ως τις 16:00, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας του σωματείου εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Τη σκυτάλη παίρνουν την Τετάρτη οι δημοσιογράφοι, με τα ΜΜΕ να σιγούν για 24 ώρες, ως τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ, δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

Το... κυρίως πιάτο των απεργιακών κινητοποιήσεων σερβίρεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και των οργανώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

metro


Πηγή: Eurokinissi

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα εργαστούν μόνο στο διάστημα από τις 10.00 έως τις 15.00, κυρίως για να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δε θα κινηθούν καθόλου τρόλεϊ, τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Χειρόφρενο για 24 ώρες θα τραβήξουν και τα ταξί, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης.

Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ενώ απεργία διαρκείας ξεκινούν την Πέμπτη οι οδηγοί φορτηγών διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό αλλά και τις παράνομες μεταφορές στον κλάδο τους.

Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00.

Κλειστά θα παραμείνουν την ίδια ημέρα και τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Επίσης, την Πέμπτη απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης (4 Φεβρουαρίου) και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου (6 Φεβρουαρίου).

ploia


Πηγή: Eurokinissi

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, με τους δικηγόρους να έχουν αποφασίσει την παράταση της πανελλαδικής αποχής τους έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, από 1 έως 3 Φεβρουαρίου οι γιατροί απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στη διάρκεια της αποχής θα συνταγογραφούν σε απλό συνταγολόγιο.

Τέλος μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας όλη την εβδομάδα απέχουν από τα καθήκοντα τους και οι συμβολαιογράφοι.

Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10: 30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει και αυτό στις κινητοποιήσεις και κάνει το δικό του κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμη

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς Τρίτη και Πέμπτη

Δωδεκάωρος αποκλεισμός των Τεμπών από τους αγρότες

Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι οδηγοί φορτηγών στις 4 Φεβρουαρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ