ΕΛΛΑΔΑ

Αρνείται ο δήμος Δέλτα τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων

Αρνείται ο δήμος Δέλτα τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων
EUROKINISSI

Την άρνησή της στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά και από την εισήγηση του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, καταλήγει ως εξής:

«Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Στη διάρκεια της -χθεσινής- πολύωρης συνεδρίασης τοποθετήθηκαν εκτός από το δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με κατοίκους της περιοχής να ζητούν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η δημιουργία του κέντρου.

Μιλώντας στο CNN Greece, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς για το σχεδιασμό του χώρου φιλοξενίας προσφύγων αλλά και για την συνδρομή του στρατού.

Ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ αφού η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε για τον προωθούμενο σχεδιασμό ενώ έκανε λόγο για διαχρονική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα.

Όπως είπε ο κ. Φωτόπουλος, ο στρατός θα αναλάβει τη αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει αρχικά 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως ο χώρος είναι εγκαταλειλειμμένος και παραμελημένος για χρόνια κι ότι η διαδικασία μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει -όπως είπε- με αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν είναι ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χώρα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι έχουν προσφυγικό ιστορικό και ότι η αντίδραση σε καμία περίπτωση δεν έχει ρατσιστικά κίνητρα.

Ο δήμαρχος Δέλτα είπε ακόμη ότι πρόκειται να προτείνει, κατά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Μουζάλα και Βίτσα, την χρήση των έτοιμων παραθεριστικών εγκαταστάσεων των στρατιωτικών, τα λεγόμενα ΚΑΟΑ αντί να δαπανάται χρόνος και χρήμα για την δημιουργία νέων χώρων.

Θετικός ο δήμαρχος Δέλτα στη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ