ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης

Αγρότες: Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης
Αντιπροσωπεία των αγροτών προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδόσει τις προτάσεις τους EUROKINISSI

Αυτονομία του ΟΓΑ για το προνοιακό και για το συνταξιοδοτικό αλλά και τη δυνατότητα να καθορίζουν οι αγρότες το ύψος της κύριας σύνταξής τους μέσα από τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την άρση του αδιεξόδου με τους αγρότες

Οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα αντί για 20% να επιλέγουν εισφορές της τάξης του 12% ή του 14%, με μικρότερες όμως συντάξεις ενώ η μεταβατική περίοδος πρόκειται να επιμηκυνθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» η βελτιωτική πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, έχει στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και περιλαμβάνει προαιρετικές εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών αλλά και την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος τους για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο, θα υπάρχουν τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: στο 12%, το 14% και το 20% του αφορολόγητου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Επιπλέον στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα στην αγρότισσα και σε άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο και όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

Tη συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συμπληρώσει ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο οποίος θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση στο φορολογικό μέσω του μητρώου αγροτών και την κάρτα αγρότη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ