ΕΛΛΑΔΑ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο: Μεταφερόμενο καθαριστήριο για άστεγους θα κυκλοφορεί στην Αθήνα

Ένα φιλόδοξο σχέδιο: Μεταφερόμενο καθαριστήριο για άστεγους θα κυκλοφορεί στην Αθήνα
FACEBOOK

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο μεριμνά για ένα από τα προβλήματα των αστέγων έρχεται να δώσει μια ομάδα εθελοντών. Πρόκειται για ένα βαν το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με δύο πλυντήρια και δύο στεγνωτήρια, που θα συγκεντρώνει τα ρούχα των αστέγων, θα τα πλένει επιτόπου και θα τους τα παραδίδει καθαρά.

Εμπνευστής του σχεδίου με την ονομασία 'Ithaca' είναι ο Θάνος Σπηλιόπουλος, τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ο ίδιος εμπνεύστηκε την ιδέα του μετά την επιστροφή του από την Γαλλία, όπου βρισκόταν για σπουδές, όπου όπως μας λέει, το πρόβλημα των αστέγων ήταν μεγάλο, και διαπίστωσε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και εδώ.

“Βλέποντας κάποιες παρόμοιες δράσεις που είχαν γίνει στο Σαν Φρανσίσκο και την Αυστραλία με κινητές μονάδες πλυντηρίων και ντους, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο”, λέει στο CNN Greece ο κ. Σπηλιόπουλος.

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η δράση του, αφού υπάρχουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, και εκκρεμεί η συνεργασία με το δήμο.

Το εν λόγω βαν θα λειτουργεί με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης τα οποία επιλέγονται σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων. “Αρχικά δύο φορές την εβδομάδα, κάθε μέρα σε διαφορετικό σημείο της πόλης με βάση το πρόγραμμα που θα έχουμε βγάλει”, μας λέει.

Το φιλόδοξο σχέδιο θα ξεκινήσει αρχικά στην Αθήνα με ένα βαν, με την προοπτική να επεκταθεί περαιτέρω. “Θέλουμε να δούμε ότι λειτουργεί στην πράξη, ότι όλα είναι όπως τα έχουμε υπολογίσει. Ή αν δεν είναι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές”

“Είμαστε μια ομάδα πέντε ατόμων, δουλεύουμε εθελοντικά προς το παρόν, αλλά στόχος μας είναι να υπάρχει μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Θέλουμε να γίνει κανονικά μια βιώσιμη εταιρεία”, σημειώνει ακόμα και καταλήγει:

“Σίγουρα φιλοδοξούμε για κάποιο παραπάνω βαν. Το πιο δύσκολο είναι το πρώτο. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο πιο μεγάλο πρότζεκτ, μία κινητή μονάδα με ντους”.

Χρηματοδότες της προσπάθειας είναι το Ίδρυμα Αγγελόπουλου Κλίντον, το Ίδρυμα Παπαστράτος και το Impact Hub Athens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ