ΕΛΛΑΔΑ

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ευρώπη στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ευρώπη στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης
REUTERS/Alexandros Avramidis

Για μεγάλο κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. (UNHCR)

Η ταχεία συσσώρευση των μεταναστών και προσφύγων που εγκλωβίζονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσες σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία.

«Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε η ίδια», προειδοποίησε με μια δήλωση της η Ύπατη Αρμοστεία, προτρέποντας σε έναν καλύτερο σχεδιασμό για την στέγαση εκείνων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες εγγραφής των αιτούντων άσυλο μέσω των εθνικών τους διαδικασιών, καθώς και μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης.

Η Υπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.

Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία, διαπιστώνει η Υπατη Αρμοστεία.

H Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, 8.500 από τους οποίους βρίσκονται στην Ειδομένη. Τουλάχιστον 1.500 κοιμήθηκαν την περασμένη νύκτα στο ύπαιθρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει δύο καταυλισμούς, στην περιοχή, που είναι ήδη υπερπλήρεις, είπε.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση μόνη", συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας ζητώντας την εφαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, που υιοθετήθηκε το 2015.

Περίπου 131.724 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο ήδη φέτος, περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ