ΕΛΛΑΔΑ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο CNN Greece: Θα προσφύγω κατά της απόφασης του Εφετείου

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο CNN Greece: Θα προσφύγω κατά της απόφασης του Εφετείου
Κωνσταντίνα Κούνεβα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ακυρώθηκε στο Εφετείο η πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Τον Ιούνιο του 2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάνθηκε ότι η επίθεση με βιτριόλι στην κ. Κούνεβα ήταν εργατικό ατύχημα και είχε επιδικάσει τότε αποζημίωση 250.000 ευρώ από την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ.

Το σκεπτικό της απόφασης βασιζόταν στο γεγονός ότι η επίθεση στην Κούνεβα έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της από την εργασία της κι ενώ είχε προηγηθεί η διατύπωση από πλευράς της αιτήματος να αλλάξει βάρδια – από νυχτερινή σε πρωινή – και να τοποθετηθεί σε σταθμό που βρισκόταν πιο κοντά στο σπίτι της.

Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης αναφέρεται η συνδικαλιστική δράση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η αρνητική στάση της εργοδοσίας απέναντι της αλλά και τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν.

Στην απόφαση του Εφετείου η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα απαντά πως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό.

Η κα Κούνεβα μιλώντας στο CNN Greece και τη Γεωργία Κουρουπάκη, τόνισε πως "η απόφαση του εφετείου μου προκαλεί απορία αλλά και μια ανησυχία. Τι μήνυμα δίνει στους εργαζόμενους αλλά και στους εργοδότες;".

Στην ερώτηση αν έχει σκοπό να προσβάλλει την απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο, απάντησε: "Αν αυτοί προσπαθούν να αποδείξουν πως η Κούνεβα, που είναι ευρωβουλευτής, δεν μπορεί να βρει το δίκιο της, τι μπορούν να κάνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι; Όταν διαβάσει κανείς την απόφαση θα βρει όλες τις μαρτυρίες, είναι δεκάδες τόσο από συνδικαλιστές όσο και από απλούς πολίτες. Αναφορές , μεταθέσεις, απειλές που δεχόμασταν, βρισιές από ανθρώπους της εργοδοσίας μας, εναντίον μου. Υπάρχει ακόμα και η συνέντευξη που είχα δώσει σε Βέλγο δημοσιογράφο και εξέθεσα πως με απειλούν, λίγο καιρό πριν γίνει η επίθεση".

"Και όμως ο δικαστής είπε πως όλα αυτά που γίνονταν από ανθρώπους της εργοδοσίας, αυτός ο πόλεμος εναντίον μου, ήταν άσχετος με την επίθεση, ήταν μια σύμπτωση λένε. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, και οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα δικά τους σε αυτό. Θα προσφύγω στο ανώτατο δικαστήριο και δεν θα το κάνω αυτό για μένα, δεν πια προσωπικό αυτό το θέμα, είναι κοινωνικό και πολιτικό. Εγώ έχω δικαιωθεί με πολλούς τρόπους από την κοινωνία. Αυτή μου έχει δείξει αγάπη, εμπιστοσύνη, εκλέγοντας με ευρωβουλευτή. Θα προσφύγω στον Άρειο πάγο γιατί οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια καλή δικαστική απόφαση, όπως η πρωτόδικη. Αυτή η απόφαση έχει σημασία σε όλους τους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι στην υπηρεσία των εργοδοτών τους, εκβιασμούς, ακόμα και σε βίαιες ενέργειες. Ακόμα και τώρα απειλούν τους εργαζόμενους, τους λένε να μην μιλάνε", πρόσθεσε.

Σχετικά με τη λογική της απόφασης, απάντησε ότι "νομίζω ότι είναι μια κακή εκτίμηση της κατάστασης και της υπόθεσης . Δεν πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τι σημαίνει αυτή η απόφαση για όλους μας. Δεν έχουν εξεταστεί όλα τα δεδομένα. Ο φάκελος είναι τεράστιος και ο δικαστής έκανε ενάμιση χρόνο για να πάρει αυτή την απόφαση. Δεν ξέρω πόσο χρόνο αφιέρωσε στο να εξετάσει τον φάκελο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ