ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη, παραμένουν κλειστά τα σύνορα

Προσφυγικό: Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη, παραμένουν κλειστά τα σύνορα
Πρόσφυγες και μετανάστες δίνουν μάχη με τις λάσπες στην Ειδομένη EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες στοιβάζονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που εδώ και μέρες έχει στηθεί στην Ειδομένη, καθώς τα σύνορα προς τον βαλκανικό διάδρομο παραμένουν κλειστά.

Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες δίνουν για άλλη μια μέρα μάχη με τις λάσπες, το κρύο και τη βροχή, έχοντας περάσει ακόμα μια νύχτα σε βρεγμένες και πλημμυρισμένες σκηνές, που έχουν στηθεί και στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό, ο οποίος είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Παρά τις λάσπες, τη βροχή και το κρύο οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη διατηρώντας ζωντανή την ελπίδα τους ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Μάλιστα στην ουδέτερη ζώνη εξακολουθούν να φτάνουν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, ευελπιστώντας ότι πρέπει να βρίσκονται στο σημείο μόλις επιτραπεί ξανά η διέλευση στην πΓΔΜ. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν αρχίσει να απελπίζονται κι επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες, οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες, με τα προβλήματα να διογκώνονται και από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

2485333

Πηγή: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που υποφέρουν από ιώσεις και γρίπη και χρειάζονται περίθαλψη.

2485406

Πηγή: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων, μιλούν και για περιστατικά με κρίσεις πανικού, καθώς η απελπισία ξεχειλίζει πια για τους ανθρώπους αυτούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 15 ημέρες.

Η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστή, κρατώντας εγκλωβισμένους εντός των ελληνικών συνόρων πάνω από 13.000 ανθρώπους που προσδοκούν ότι η δίοδος θα ανοίξει και θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους στη βόρεια Ευρώπη.

2485349

Πηγή: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δραματική μετά και την απόφαση, τόσο της Σερβίας, όσο και της Σλοβενίας να κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες, την ώρα που οι αριθμοί μιλούν τη... γλώσσα της αλήθειας σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν έχει περάσει στο έδαφος της πΓΔΜ από την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων στο Reuters, που μεταδίδει ότι η γειτονική χώρα έχει πλέον κλείσει εντελώς τα σύνορά της, μετά και την απόφαση Σλοβενίας και Σερβίας να απαγορεύσουν την είσοδο προσφύγων στα εδάφη τους.

Την ίδια ώρα, οι αφίξεις προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται αμείωτες και οι ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν το πρωί περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει ακόμη ένα πλοίο μεταφέροντας 144 ανθρώπους από Ρόδο και Κω.

Μόνο στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ φιλοξενούνται, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε2 είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτος, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές στον χώρο έξω από αυτόν.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επί 24ωρου βάσεως, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ, παρατηρείται μείωση κατά 500% και πλέον στις προσφυγικές ροές, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πάντως την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό, στην Ελλάδα βρίσκονται 35.945 πρόσφυγες και μετανάστες. Με 1.437 νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο και καμία αναχώρηση από την Ειδομένη προς την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ, ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Υπολογίζεται ότι στα νησιά βρίσκονται σήμερα 7.281 άτομα, 4.270 στη Λέσβο, 700 στη Σάμο, 1.466 στη Χίο, 91 στη Ρόδο, 116 στην Κω, 495 στη Λέρο, 24 στην Κάλυμνο και 119 στη Σαμοθράκη.

Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 9.432 πρόσφυγες. Στο Σχιστό βρίσκονται 1.801 άτομα, στον Ελαιώνα 709, στους τρεις χώρους του Ελληνικού 3.766, στο λιμάνι του Πειραιά 3.050 και στο Λαύριο 106.

Στο ξενοδοχείο της Φθιώτιδας βρίσκονται 160 πρόσφυγες, στον Χέρσο Κιλκίς 3.646, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.256, στη Νέα Καρβάλη 800, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 200, στην Κοζάνη 420 και στη δομή των Διαβατών 2.200. Οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζονται και σήμερα σε 8.550.

roes
roesvell

Διαβάστε ακόμη

Πρόσφυγες: Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, στο έλεος της βροχής

Σλοβενία: Κλείνει τον Βαλκανικό Διάδρομο για τους πρόσφυγες

Προσφυγικό: Οι αριθμοί «αφηγούνται» την ανθρωπιστική κρίση

Προσφυγικό: Για τις 17 Μαρτίου μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις

Μουζάλας: Αν δεν μειωθούν οι ροές από την Τουρκία δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ