ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο μπάνιο νεογέννητου στην Ειδομένη

Το πρώτο μπάνιο νεογέννητου στην Ειδομένη
Πρόσφυγες πλένουν νεογέννητο μωρό στην Ειδομένη © Iker Pastor / Anadolu / Getty Images / Ideal Image

Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία με τους πρόσφυγες που πλένουν ένα νεογέννητο βρέφος λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Μαρτίου, λίγο μετά τον ερχομό του μικρού προσφυγόπουλου στον κόσμο.

Το πρώτο κλάμα του ακούστηκε στη σκηνή, όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο οι γονείς του, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ, εκεί όπου έκανε και το πρώτο του μπάνιο, όχι στη ζεστασιά κάποιου μαιευτηρίου, αλλά σε συνθήκες δύσκολες, που συνθέτουν η βροχή, το κρύο, η λάσπη, η απελπισία, αλλά και η ελπίδα.

Η φωτογραφία του Iker Pastor, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το προσφυγικό δράμα, αλλά και την ελπίδα που δίνει ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο.

Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, στις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες,με την επιδείνωση του καιρού, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι δραματική, με τους πρόσφυγες να ζουν μέσα στη λάσπη και το κρύο. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, καθώς υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά τους σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα τους παρέχεται στοιχειώδης στέγη και τροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ