ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης επιχειρούν να δώσουν Μέρκελ-Ολάντ

Ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης επιχειρούν να δώσουν Μέρκελ-Ολάντ

Εικόνας ενότητας θα επιχειρήσουν να δώσουν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αλλά και κοινής πορείας στην αντιμετώπιση των καυτών ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη: το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Για περίπου δύο ώρες, οι Μέρκελ και Ολάντ θα απευθυνθούν στους ευρωβουλευτές, κατόπιν πρόσκλησης του Μάρτιν Σούλτς, σε μια επίδειξη γαλλογερμανικής ενότητας.

Το προσφυγικό ήδη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και επείγει μια ενιαία στρατηγική, με τις χώρες που αντιδρούν να πειστούν τελικά για την αποδοχή της ίσης κατανομής προσφύγων.

Επιπλέον, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την παρουσίαση ενός σχεδίου που θα αφορά στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής αλλά και στην προώθηση μιας «κοινωνικής ατζέντας» ενώ άγνωστο παραμένει το αν οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν στα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, βέβαιο παραμένει ότι, πέρα από τους συμβολισμούς και την εικόνα κοινής στρατηγικής, οι ηγέτες των δύο χωρών, θα χρειαστεί να κάνουν αμοιβαίους συμβιβασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ