ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες

Επιστρέφουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της πΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες χίλιοι περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατόπιν αυτού κατά ομάδες οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό όπου οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.

Παράλληλα, ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της πΓΔΜ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα Μέσα της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση των Σκοπίων προτίθεται σήμερα να επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 600 πρόσφυγες.

Κυρίτσης: Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε

«Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων που μπήκαν στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση θα την εξετάσει», δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία με τα Σκόπια ενώ σημείωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν αυτούς που μοίρασαν το φυλλάδιο χθες στην Ειδομένη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό.

Tην ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι η ίδια «οργάνωσε» την παράνομη διέλευση των προσφύγων, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα το διαψεύδει.

Στην Ειδομένη Αβραμόπουλος και Μητσοτάκης

Στην Ειδομένη μεταβαίνει την Τρίτη ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μεταβαίνει στην Ειδομένη προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, όπου παραμένουν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που συνοδεύεται και από τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, θα κάνει δηλώσεις το μεσημέρι στους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Στην περιοχή θα βρεθεί το μεσημέρι και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότεροι από 43.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Εν τω μεταξύ, 43719 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα ενώ περίπου 10000 είναι στην Αττική.

Αναλυτικά

roes1
roes2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ