ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά - ρεκόρ έκανε σε μία 10ετία ο δείκτης ευτυχίας στην Ελλάδα

Βουτιά - ρεκόρ έκανε σε μία 10ετία ο δείκτης ευτυχίας στην Ελλάδα
Ποδηλάτης στην Κοπεγχάγη. Η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. REUTERS/Bob Strong/Files

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του δείκτη ευτυχίας τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, ενώ με βάση τη συνολική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται στην 99η θέση ανάμεσα σε 157 κράτη.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έκθεσης για την παγκόσμια ευτυχία, World Happiness Report 2016 Update. Η έκθεση αυτή συγκρίνει την ευτυχία στις χώρες αυτές το διάστημα 2005-2007 σε σύγκριση με το διάστημα 2013-2015. Κάνει επίσης λόγο και για την εξέλιξη της ευημερίας στις εν λόγω χώρες.

Η μείωση της ευημερίας είναι ο πιο σημαντικός δείκτης που δείχνει πόσο ευτυχισμένη είναι μια χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη ευημερίας και ευτυχίας καταγράφηκε το διάστημα 2013-2015 σε σύγκριση με το διάστημα 2005-2007 στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Μποτσουάνα, τη Βενεζουέλα, την Υεμένη, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουκρανία.

Η έκθεση εκπονήθηκε από το Δίκτυο Λύσεων Διατηρήσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και αποτελεί ανάλυση στοιχείων της Gallup από όλον τον κόσμο. Η έρευνα της Gallup πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων από κάθε χώρα, σε ετήσια βάση, για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν έξι διαφορετικές κατηγορίες για να προκύψει ο δείκτης ευτυχίας. Πρόκειται για την παραγωγή μιας χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες – το ΑΕΠ –, την κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο όριο ζωής, τις προσωπικές ελευθερίες, τη φιλανθρωπία και τη διαφθορά.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας World Happiness Report 2016 Update, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Δανία και ακολουθούν η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Τη δεκάδα κλείνει η Σουηδία. Οι ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρέθηκαν στη 13η θέση.

Η φετινή έκθεση World Happiness Report 2016 Update αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από τη δημοσιοποίηση το 2017 λεπτομερέστερων στοιχείων για την ευτυχία, την ευημερία και τις ανισότητες των χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ