ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Καλογήρου: Η δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά εξαντλήθηκε

Χρ. Καλογήρου: Η δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά εξαντλήθηκε
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σε επιστολή με την οποία η Χριστιάννα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, απαντά στο αίτημα του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα για «την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων», αναφέρει ότι «δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα».

Η κα. Καλογήρου τονίζει ότι «στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό. Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί».

Την ίδια ώρα σε καθιστική διαμαρτυρία έχουν προχωρήσει περίπου 400 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί κρατώντας πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».
Πρόκειται για Πακιστανούς και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία.

Εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω του συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι 400 μετανάστες που διαμαρτύρονται βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του hot spot της Μόριας, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να επισκεφθεί στις 10 το πρωί η γνωστή ηθοποιός και πρέσβειρα καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.
Η κ. Τζολί αναμένεται να επισκεφτεί και τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ