ΕΛΛΑΔΑ

«Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Ειδομένη»

«Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Ειδομένη»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς και το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα, στο Κιλκίς, επισκέφθηκαν χθες η Γερμανίδα αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ και ο Ισπανός, επίσης ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασούν.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο ευρωβουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στην Ειδομένη, την οποία χαρακτήρισαν «πολύ κακή» και «απαράδεκτη» και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

«Σήμερα είναι μια πολύ ωραία, ηλιόλουστη μέρα και δεν είχαμε τα προβλήματα με τις λάσπες των προηγούμενων ημερών, αλλά ακόμη και μια τέτοια ημέρα οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Είμαστε στο μέσο της Ευρώπης εδώ. Οι άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές για κάμπινγκ που δεν αντέχουν στη βροχή, κάθονται στις σιδηροδρομικές γραμμές, περιμένουν ώρες στην ουρά για ένα σάντουιτς. Αυτές είναι απαράδεκτες συνθήκες και θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση» τόνισε η κ. Κέλερ.

Σύμφωνα με την ίδια, στη Νέα Καβάλα υπάρχει μεν ένα οργανωμένο κέντρο και οι άνθρωποι εκεί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά όπως και στην Ειδομένη, όταν βρέχει, οι σκηνές γεμίζουν νερά και λάσπη και αυτές οι συνθήκες «δεν μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η κ. Κέλερ εκτίμησε μεταξύ άλλων πως «θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της τόσο από διοικητικής άποψης όσο και από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο Έρνεστ Ουρτασούν υπογράμμισε την ανάγκη να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος μετεγκατάστασης «προκειμένου να προωθηθούν οι άνθρωποι αυτοί σε χώρες, όπως η δική μου, η Ισπανία, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθούν 17.000 πρόσφυγες και προς το παρόν έχουν φτάσει μόλις 18 άτομα».

Ο κ. Ουρτασούν ανέφερε ακόμη πως «η ΕΕ σίγουρα δεν έχει κάνει αρκετά για να διαχειριστεί την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τα κράτη-μέλη έκαναν ακόμη λιγότερα» και χαρακτήρισε «λάθος των κρατών-μελών αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ