ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη

Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη
Πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Οριακή παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίζουν το ταξίδι προς τις χώρες προορισμού τους.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με τη βροχή να πέφτει χθες ασταμάτητα, συνθέτουν ένα τραγικό σκηνικό με πρωταγωνιστές χιλιάδες παιδιά, που διαβιούν σε συνθήκες χάους, με την υγεία τους να επιδεινώνεται καθημερινά, μετά και το πρόβλημα που προέκυψε με την προσωρινή αποχώρηση κάποιων ΜΚΟ από τον καταυλισμό.

Την Πέμπτη οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένη δίνουν «μάχη» με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν από νωρίς το πρωί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όσοι μένουν στις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό προσπαθούν με κάθε μέσο (κουβαλώντας πέτρες ή βαριά ξύλα) να τις σταθεροποιήσουν στο έδαφος.

Την ίδια ώρα, στην αυτοσχέδια τέντα που έχουν φτιάξει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμαρτύρονται όλες αυτές τις ημέρες ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων, τα συνθήματα που κυριαρχούν στα χαρτόνια που κρατούν μικροί και μεγάλοι αφορούν το προχθεσινό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. «Αγαπάμε την ειρήνη, δεν είμαστε τρομοκράτες», «καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο», «ανοίξτε τα σύνορα, δεν είμαστε τρομοκράτες» είναι μερικά μόνο απ' αυτά.

Το σκηνικό, σήμερα, στον καταυλισμό της Ειδομένης δεν θυμίζει σε τίποτα τα προχθεσινά γεγονότα, όταν δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που είχαν αποχωρήσει προσωρινά, έχουν επιστρέψει (οι περισσότερες από χθες) και η ουρά τόσο στη διανομή φαγητού όσο και μπροστά στα ιατρεία είναι μεγάλη.

Η κατάσταση στην Ειδομένη εντείνεται μέρα με την ημέρα όταν όλο και περισσότεροι από τους 12.000 εγκλωβισμένους συνειδητοποιούν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, με τις αντιδράσεις τους συχνά να είναι ανεξέλεγκτες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Ομάδα περίπου 500 προσφύγων έκανε πορεία χθες, με κύριο αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας κι έφτασαν ως την είσοδο του Πολυκάστρου και στη συνέχεια μια ομάδα 100-150 ατόμων προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας και λίγη ώρα αργότερα και της ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, από όπου αποχώρησαν την Πέμπτη το πρωί.

16424859

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ελληνικό λαό, απλώς θέλαμε να καταδείξουμε το πρόβλημά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μανάρ από τη Συρία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες διαμονής στη σκηνή είναι πολύ δύσκολες, ιδίως για τα παιδιά. «Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Να πηγαίνουν σχολείο για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να επιστρέφουν σε ένα σπίτι, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε.

Την Πέμπτη πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά κάνουν πορεία προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περίπου 100 άτομα ξεκίνησαν το μεσημέρι με τα πόδια από τα Διαβατά και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, μέσω της οδού Μοναστηρίου. Αυτήν τη στιγμή κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης, κρατώντας πανό και πλακάτ και ζητούν το άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Το θέμα της προσφυγικής κρίσης θα απασχολήσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που συνεδριάζει για πρώτη φορά. Αντικείμενο της συνεδρίασης αναμένεται να είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται 48.795 πρόσφυγες σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

prosfugesSunoloEllada

Στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.

prosfugesAnatolikoAigaio

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.364 πρόσφυγες με την πλειοψηφία να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (4.770).

prosfugesAttiki

Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα είναι 2.984 και στη βόρεια Ελλάδα 28.523.

prosfugesKentrikiEllada
prosfugesVoreiaEllada

Μείωση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές και προς τον Πειραιά, καθώς το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» που κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι μετέφερε μόνο 78 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Από αυτούς, οι 65 αναχώρησαν με δύο πούλμαν για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Σκάλα Κατερίνης.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας μόνο 2 πρόσφυγες από Ρόδο.

Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση, φιλοξενούνται περίπου 4.770 άτομα, ενώ πολλοί από αυτούς μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και με το γεγονός ότι τα σύνορα πλέον πολύ δύσκολα θα ανοίξουν, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν ξανά στις χώρες καταγωγής τους.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από το Σάββατο, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους μετανάστες και πρόσφυγες για το πως μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται. Επίσης θα δίνεται πληροφόρηση για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος εγκλωβισμού τους αν μεταφερθούν εκεί.

Στη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών συμμετέχει από χθες ο στρατός με 5.000 μερίδες φαγητού καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει και η εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός, επίσης, τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Διαβάστε ακόμη:

Τα επικίνδυνα παιχνίδια των προσφυγόπουλων στην Ειδομένη

Ξανθός: Η Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης

Επιστρέφουν στην Ειδομένη κάποιες ΜΚΟ – Διαμαρτυρία προσφύγων στο Κιλκίς

Προσφυγικό: Διαφωνία για την εμπλοκή του στρατού στην Ειδομένη

Μουζάλας: Φοβάμαι για θάνατο παιδιού στην Ειδομένη

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Αλληλεγγύη από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ