ΕΛΛΑΔΑ

Ψεύτικες ελπίδες «μοιράζουν» επιτήδειοι στους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ψεύτικες ελπίδες «μοιράζουν» επιτήδειοι στους πρόσφυγες στην Ειδομένη
Καταυλισμός προσφύγων στην Ειδομένη REUTERS/Marko Djurica

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια των Αρχών να μεταφέρουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει στην Ειδομένη μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού. Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της ελληνικής αστυνομίας έχουν μπει ΜΚΟ που διακινούν πληροφορίες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, παρακινώντας τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη

Η Αθήνα έχει ενημερώσει Σκόπια και Σόφια, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι διακινούνται εκ νέου χάρτες για πέρασμα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και δεν αποκλείεται να μοιραστούν ξανά χαρτιά στους απελπισμένους της Ειδομένης.

Τους αρμόδιους έχει απασχολήσει πολύ το γεγονός ότι άτομα που συστήνονται ως μέλη ΜΚΟ ή εθελοντές δημιουργούν λάθος εικόνα και πουλάνε ψεύτικη ελπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχουν μεταβεί τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνοικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο προκύπτουν από τις αρχές τέσσερα σοβαρά ερωτηματικά για τέσσεις από αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από την ιατρική περίθαλψη και σίτιση έχουν εμφανιστεί ΜΚΟ για «εμπορία ανθρώπων».

«Τα σύνορα είναι κλειστά, η Ειδομένη δεν είναι προοπτική για κανέναν και μόνο τα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης αποτελούν λύση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, που επισκέφθηκε την περιοχή, και πρόσθεσε πως «για εμάς, ο μοναδικός στόχος είναι πλέον η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα».

Από την Παρασκευή αναχωρούν λεωφορεία από την Ειδομένη, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ημαθία και την Πιερία, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές κι επικίνδυνες για την υγεία τους.

Κυρίως οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν πια να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες κυρίως για τα παιδιά τους, εκδηλώνουν την επιθυμία να φύγουν από τον λασπότοπο της Ειδομένης και να βρουν καταφύγιο σε ένα από τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί.

2016 03 25T172551Z 1049374483 GF10000360600 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE MACEDONIA

Πηγή: REUTERS/Marko Djurica

Βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις στις περιοχές που μεταφέρονται οι πρόσφυγες, με ενδεικτική την περίπτωση της Βέροιας όπου μερίδα ακραίων κατοίκων εξέφρασε την αντίθεσή της στην φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή τους.

«Η Ειδομένη δεν θα γίνει Καλαί. Είναι κρίμα να αμαυρωθεί η εικόνα του λαού μας από ανόητους και πρέπει να σκεφτούν τι έχει περάσει αυτός ο λαός, δεν είναι ανθρωποφάγοι οι πρόσφυγες, άνθρωποι είναι, που τους βρήκε η κακή μοίρα του πολέμου» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Mega.

Στην αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας πως «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες», ενώ σημειώνει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία άνοιξε για πρώτη φορά νόμιμος δρόμος για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, με επανεγκατάστασή τους από την Τουρκία, χωρίς να περνούν το Αιγαίο.

Σε ότι αφορά την επαναπροώθηση των μεταναστών, έλληνες αξιωματικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς η κατάσταση δεν παίρνει άλλη αναβολή.

2016 03 25T105742Z 1438052296 GF10000360234 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE MACEDONIA

Πηγή: REUTERS/Marko Djurica

Οι έλληνες αξιωματικοί παρουσίασαν στους τούρκους το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμόζεται για την επανεισδοχή των μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με αυτό τα λεωφορεία θα φεύγουν από τα hotspot με τους μετανάστες για το λιμάνι όπου θα μπαίνουν στα καράβια που θα βρίσκονται άνδρες της Frontex.

Μέσα στο καράβι θα βρίσκονται έλληνες αστυνομικοί με στολές και οπλισμένοι. Στο λιμάνι του Δικέλλι, τούρκοι παρουσία του Έλληνα αξιωματικού θα παραλαμβάνουν τους μετανάστες. Η Frontex ήδη είναι στη διαδικασία ενοικίασης των πλοίων.

Οι συνθήκες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες, τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όσο κι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την προσωρινή αποχώρηση των ΜΚΟ από την Ειδομένη την περασμένη εβδομάδα.

2016 03 26T131415Z 639561478 GF10000361438 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE MACEDONIA

Πηγή:REUTERS/Marko Djurica

Εκτός των άλλων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε ότι αφορά την σίτισή τους, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται μόλις αντιλαμβάνονται ότι φτάνει στην περιοχή φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

2016 03 26T125749Z 880295201 GF10000361423 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE MACEDONIA

Πηγή: REUTERS/Marko Djurica

Το Σάββατο έφθασε στην Ελλάδα από την Ιταλία ένα καραβάνι αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Περίπου 200 Ιταλοί, αλληλέγγυοι, ανάμεσα τους, πανεπιστημιακοί, μέλη εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με πέντε φορτηγάκια τύπου βαν προς τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Την ίδια μέρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, σκορπώντας χαμόγελα κι ελπίδα στην οικογένειά της. Η οικογένειά της ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της από το Κομπάνι της Συρίας , με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη, όμως το ταξίδι τους σταμάτησε στην Ειδομένη όπου και γεννήθηκε το τρίτο τους παιδί. Του περιστατικού επιλήφθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ μητέρα και βρέφος διακομίστηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Λίγη ώρα αργότερα σήμανε και πάλι "συναγερμός", σε άλλη σκηνή, όπου μια 20χρονη από τη Συρία φάνηκε προς στιγμήν πως θα γεννήσει αλλά τελικά θα διακομιστεί στο νοσοκομείο για να γεννήσει σε πιο ασφαλές περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι το Σάββατο στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 163 άτομα κυρίως Πακιστανοί, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια είναι 50.236, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Εν μέσω διαμαρτυριών κατοίκων έφθασαν πρόσφυγες στη Βέροια από Ειδομένη

Συνεχίζεται σήμερα η μεταφορά προσφύγων από Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενίας

Γερμανία: Έτοιμη να φιλοξενήσει έως και 2.000 πρόσφυγες από την Ειδομένη η Θουριγγία

Ειδομένη: Λεωφορεία περιμένουν να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες

Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη

Τα επικίνδυνα παιχνίδια των προσφυγόπουλων στην Ειδομένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ