ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό

Οριακή παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Οριακή παραμένει η κατάσταση στο προσφυγικό καθώς περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ενώ οι συνθήκες στους χώρους διαβίωσής τους εξακολουθούν να είναι κακές. 

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ειδομένη και συγκεκριμένα στη σιδηροδρομική γραμμή η οποία τελούσε υπό κατάληψη από πρόσφυγες τις τελευταίες έντεκα ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στην προσπάθεια της αστυνομίας να εκκενώσει τις γραμμές, οι πρόσφυγες απάντησαν πετώντας πέτρες. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί έβαλαν μια γυναίκα σε περιπολικό με στόχο την προσαγωγή της. Ομάδα προσφύγων, ωστόσο, αντέδρασε δυναμικά και συμπατριώτες της γυναίκας την έβγαλαν από το περιπολικό.

Την ίδια ώρα, σε ακραίες καταστάσεις φτάνει η κατάσταση και στη Χίο καθώς, όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, χθες ξέσπασαν συγκρούσεις στη Χίο μεταξύ Ιρανών και Αφγανών μεταναστών. Το επεισόδιο έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Χίο στο hot spot της ΒΙ. ΑΛ. στο Χαλκειός.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο Κράτησης βρίσκονται πλέον πάνω από 1.500 μετανάστες, υπό κακές συνθήκες.

Πάνω από 5000 στον Πειραιά

Σε 5745 ανήλθαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει κανένα πρόσφυγα η μετανάστη από κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100, ενώ σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους μετανάστες και πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.

50.000 παραμένουν στην Ελλάδα

Στους 50.364 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς, οι 4.242 παραμένουν στα νησιά, ενώ οι νέες αφίξεις ανέρχονται σε μόλις 192. Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.874.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα (28.550). Από αυτούς, οι 11.370 διαμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση εξετάζει μεταφορά προσφύγων

Νέο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.
Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά -όπως ονομάζεται- εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.
Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.
Η χαμηλότερη τιμή θα είναι εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ενώ το εκτιμώμενο προϋπολογιζόμενο ποσό θα ανέρχεται στα 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..
Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ