ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν εναλλακτικούς διαδρόμους για τους πρόσφυγες

Ψάχνουν εναλλακτικούς διαδρόμους για τους πρόσφυγες
REUTERS/Umit Bektas

Εναλλακτικούς διαδρόμους προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν οι διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δικαστικές Αρχές της Ιταλίας, η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε το πρωί της Πέμπτης 22 πρόσφυγες και μετανάστες στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας, είχε σημείο εκκίνησης την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς στη βάρκα επέβαιναν 17 άνδρες και πέντε γυναίκες από τη Συρία, τη Σομαλία και το Ιράν ενώ εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν οι δύο διακινητές.

Πρόκειται για έναν Έλληνα 58 ετών, και έναν 35χρονο Αλβανό οι οποίοι ανακρίθηκαν και τελούν ήδη υπό κράτηση. Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Republica, οι πρόσφυγες επιβεβαίωσαν στις ιταλικές Αρχές ότι οι δύο ήταν οι διακινητές.

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα κάνει και ο Guardian που αναφέρεται σε αγγελία στο facebook όπου προαναγγέλλει την πρώτη αναχώρηση βάρκας από τη Μερσίνη προς την Ιταλία. Σύμφωνα με την αγγελία το κόστος του ταξιδιού είναι 4000 δολάρια.

«Το ταξίδι ξεκινά το Σάββατο, από τη Μερσίνη στην Ιταλία, με ένα σκάφος 110 μέτρα μακρύ, εξοπλισμένο με φαγητό, νερό, σωσίβια και φάρμακα» αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Εν τω μεταξύ συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση θέλει να είναι πλήρως έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσει τη Δευτέρα η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας ενώ στη σύσκεψη θα συζητηθούν και τα προβλήματα που προκύπτουν σε Ειδομένη και λιμάνι του Πειραιά αλλά και τα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό.

Επεισόδια στη Χίο

Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο κέντρο κράτησης των προσφύγων στη Χίο.

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν από μαχαίρι ενώ αρκετοί είχαν τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα.

Επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ σήμερα αναμένεται στο νησί μια διμοιρία ΜΑΤ από την Αθήνα.

Στα χέρια της Frontex οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία

Πεντακόσιοι μετανάστες θα επιστραφούν στην Τουρκία στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές στην Ελλάδα, μετά από τη συμφωνία της Frontex με τις τουρκικές αρχές. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται Πακιστανοί, Αφγανοί, Μαροκινοί αλλά δεν θα μεταφερθούν ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται Σύροι που έχουν κάνει αίτημα ασύλου.

Για τη διαδικασία μεταφοράς η Frontex έχει νοικιάσει πλοιάρια κλειστού τύπου και μικρής χωρητικότητας, ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρεθούν στην Ελλάδα 400 άνδρες της Frontex, οι οποίοι θα διεκπεραιώσουν τη μεταφορά.

Στόχος παραμένει επίσης στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει επίσης το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ η κυρία Μπερτό εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η Ν. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα.

Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσοι συνολικά θα επαναπροωθηθούν, πως θα γίνει αυτό και που θα στεγαστούν. Το σχέδιο ενέχει το ρίσκο της αποτυχίας, από την στιγμή που η συνεχής ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα δεν μειώνεται και οι νέες αφίξεις στη χώρα σημείωσαν απότομη άνοδο αυτή την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ