ΕΛΛΑΔΑ

«Πύργος της Βαβέλ» τα hot spot

«Πύργος της Βαβέλ» τα hot spot
REUTERS/Marko Djurica

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στους καταυλισμούς προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια

Η αγανάκτηση εγείρει αντιδράσεις και οι αντιδράσεις οδηγούν σε βία και έκτροπα. Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στη Χίο οι πρόσφυγες/μετανάσταστες, μετά τα σοβαρά επεισόδια της Πέμπτη, ο το... έσκασαν στην κυριολεξία από το hot spοt και κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου δήλωσαν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έλαβαν στις 20 Μαρτίου η Τουρκία και η Ε.Ε, ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η έξοδος από τα hot spot, η Αστυνομία έως δεν είχε παρέμβει.

Περίπου 500 άτομα, κυρίως Σύροι, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου αλλά και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, κατέληξαν στο λιμάνι της Χίου ζητώντας να ταξιδέψουν με πλοίο για τον Πειραιά.
Παρά τις εκκλήσεις του Λιμεναρχείου να αποχωρήσουν αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί εκτάκτως η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης αστυνομικής βίας για όσους δημιουργούν προβλήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε απο την πλευρά του ότι έχουν δημιουργηθεί 6.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ στην Ειδομένη βρίσκονται παραπάνω από 12.000 άτομα (11.318, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή), το 50% των οποίων είναι παιδιά.

Επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών

Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο κέντρο κράτησης των προσφύγων στη Χίο.

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν από μαχαίρι ενώ αρκετοί είχαν τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα.
Επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ σήμερα αναμένεται στο νησί μια διμοιρία ΜΑΤ από την Αθήνα.

Αποχωρούν οι Γιατροί του κόσμου από το hotspot

Αποχωρούν από το Hot Spot της Χίου οι Γιατροί του Κόσμου, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν στο ιατρείο και στον εξοπλισμό τους.

Όπως τόνισε μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, οι καταστροφές που προκλήθηκαν στον εξοπλισμό του ιατρείου είναι μεγάλες και "επειδή θεωρούμε ότι κανένας δεν προστάτευσε ούτε τον εξοπλισμό των Γιατρών του Κόσμου, ούτε τους γιατρούς, σήμερα η εντολή στα μέλη μας είναι να μην συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Hot Spot, δηλαδή να μην κάνουν ιατρείο και θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν και πότε θα επιστρέψουμε".

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών του Κόσμου θα συνεδριάσει εντός της ημέρας προκειμένου να πάρει απόφαση για το αν θα επιστρέψουν στο Hot Spot τα μέλη της οργάνωσης.

To σχέδιο εξόδου

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την απέλαση μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου έως Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Ας σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ