ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τουρκική πρόκληση με αφορμή κοινή στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο

Νέα τουρκική πρόκληση με αφορμή κοινή στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο

Ανησυχία για την κατάσταση στο Αιγαίο προκαλεί η ενέργεια της Άγκυρας να παροτρύνει τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές εντός Ελληνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις ΗΠΑ και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το militaire.gr με τη ΝΟΤΑΜ Α0728/16 που εκδόθηκε χθες, οι ελληνικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την διεξαγωγή κοινής αεροναυτικής άσκησης στο Αιγαίο, στην οποία θα συμμετάσχουν η τουρκική Πολεμική Αεροπορία και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς και μονάδες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή Νότια της ΡΟΔΟΥ την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016. Η ελληνική πλευρά καθόρισε ότι:

α. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν επηρεάσουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, δηλαδή τα 10 ναυτικά μίλια.
β. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα υποβάλλουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες έως ότου η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ A1496/16 με την οποία ανακοινώνει ότι:

α. Τα αναγραφόμενα στις παραγράφους 2.2 και 2.3 της ελληνικής ΝΟΤΑΜ (δηλαδή η μη είσοδος των αεροσκαφών της άσκησης στον ΕΕΧ των 10 ν.μ. καθώς και η ανάγκη υποβολής σχεδίων πτήσης), παραβιάζουν τους κανόνες του ICAO.

β. Τα αεροσκάφη δεν θα επηρεάσουν τον ΕΕΧ μέχρι τα 6 ν.μ. (άρα τίθεται και πάλι η απαίτηση της Τουρκίας για καθορισμός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και Ελληνικού Εναέριο Χώρο στα 6 ν.μ.) .

γ. Τα τουρκικά Α/Φ δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ