ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της συμφωνίας

Προσφυγικό: Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της συμφωνίας
Eurokinissi

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» στα τουρκικά παράλια, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και στους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες παραμένει οριακή.

Οι απελπισμένοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση και προειδοποιούν ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Χίο μπορεί να είναι απλά μια μικρή ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν μόλις το σύνολο των προσφύγων συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Οι απελάσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των τριών ημερών από Δευτέρα 4 Απριλίου έως Τετάρτη 6 Απριλίου, από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο τουρκικό λιμάνι του Δικελί και θα αφορά σε συνολικά 750 άτομα. Η πρώτη ομάδα μεταναστών που δεν πληρούν κριτήρια προσωρινής παραμονής είναι προγραμματισμένο να επαναπροωθηθεί στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχουν ήδη ναυλωθεί από την Frontex μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων.

Πώς θα γίνουν οι επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε μετανάστης θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο ημερησίως και τη μεταφορά 50 μεταναστών με τη συνοδεία των αντίστοιχων αστυνομικών.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» –τύπου καταμαράν– της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» έχει ναυλωθεί για δύο δρομολόγια ημερησίως και τη μεταφορά 100 μεταναστών στο καθένα με τη συνοδεία των αντίστοιχων αστυνομικών.

Ως εκ τούτου, στη δραματική αυτή αριθμητική, τα δύο πλοία θα μεταφέρουν 250 μετανάστες ημερησίως και άλλους 250 αστυνομικούς επιφορτισμένους με τη φύλαξή τους, ώστε στο τέλος του τριημέρου να έχουν επαναπροωθηθεί 750 άτομα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο, στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό. Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης, στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται από τα κέντρα κράτησης με ναυλωμένα λεωφορεία.

Ανέτοιμη η Τουρκία

Χθες, πάντως, το τουρκικό λιμενικό σταμάτησε δύο λέμβους στις οποίες επέβαιναν συνολικά 180 άτομα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, επρόκειτο για ένα φουσκωτό με 118 άτομα που είχε αναχωρήσει από το Τσεσμέ και ένα που είχε φύγει από το Δικελί με 63 πρόσφυγες.

Η Τουρκία προετοιμάζει δύο κέντρα καταγραφής –ένα στο Τσεσμέ και ένα στο Δικελί- κανένα όμως δεν είναι έτοιμο προκειμένου να υποδεχτεί τους πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνται από την Ελλάδα

Το Παρίσι σπεύδει να λάβει θέσεις στο Αιγαίο

Από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη, καθώς στη Λέσβο καταφτάνουν οι αστυνομικοί της Frontex που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ (Bernard Cazeneuve), πενήντα άνδρες των CRS (γαλλικά ΜΑΤ) έφτασαν σήμερα στη Λέσβο, προκειμένου να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων.

Η Γαλλία πρόκειται να αναπτύξει στο πλαίσιο της Frontex 22 αστυνομικούς και 50 χωροφύλακες στη Χίο την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ ακόμα 78 μέλη των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων θα μεταβούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου, η Γαλλία είχε δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της, τα οποία φέρονται ως πύλη εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Ερωτηματικά για την ετοιμότητα της Άγκυρας

Τα βλέμματα στρέφονται και στην Τουρκία, αξιωματούχοι της οποίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν οι προετοιμασίες για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου Χίου, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι σχετικές εργασίες στο θέρετρο του Τσεσμέ που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο στην επαρχία της Σμύρνης.

Σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια έχουν ήδη εγκατασταθεί σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος του Τσεσμέ Μουχιτίν Νταλγκίτς (Muhittin Dalgıç), μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Η δακτυλοσκόπηση όσων επιστρέφουν από Ελλάδα θα γίνονται από δημοσίους υπαλλήλους σε σκηνές που θα στηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς», διευκρινίζει ο δήμαρχος του Τσεσμέ. «Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο».

Βορειότερα, στο Δικελί, αιρετοί αξιωματούχοι δηλώνουν στα τουρκικά μέσα ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όμως, εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο εκείνο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.

Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους πως ο τοπικός πληθυσμός θα αντιδράσει σε μια ξαφνική εισροή μεταναστών, ενώ αναμένουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των περιοχών αυτών.

Hotspot Κατσικά: Καταγγέλλουν ότι κοιμούνται πάνω στις πέτρες

Τη στιγμή που στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου επικρατεί έντονη κινητικότητα για την πρεμιέρα της εφαρμογής της συμφωνίας, στην άλλη άκρη της Ελλάδας η ένταση στους χώρους φιλοξενίας δεν υποχωρεί.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων που διαμένουν στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά Ιωαννίνων για τις συνθήκες διαβίωσης, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου αναγκάζονται να κοιμούνται πάνω στις πέτρες.

Η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά το βράδυ της Παρασκευής και η άρνηση των εβδομήντα επιβαινόντων προσφύγων να κατέβουν από αυτά πυροδότησε νέα ένταση.

Μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και άκουσαν τα παράπονα των συμπατριωτών τους, οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα, Από το λεωφορείο που έφτασε πρώτο, κατέβηκε αρχικά μία νεαρή μητέρα με τρία παιδάκια τα οποία ήταν εξαντλημένα και ντυμένα με καλοκαιρινά ρούχα που δεν τα προστάτευαν από το κρύο. Αμέσως, μέλη του Ερυθρού Σταυρού τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και τα έντυσαν με ζεστά ρούχα.

«Αν κατέβουμε, θα μείνουμε για πολύ καιρό εδώ», είπε μία γυναίκα από τη Συρία μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Μέναμε στο λιμάνι. Ήρθαν οι οργανώσεις και οι μεταφραστές και μας είπαν ότι θα μας πάνε σε ένα κάμπινγκ, με σπίτια κι ανθρώπινες συνθήκες. Είναι μόνο δύο ώρες από την Αθήνα κι αν δεν σας αρέσει θα γυρίσετε με το ίδιο λεωφορείο. Ανεβήκαμε στα λεωφορεία. Είμαστε εννέα ώρες στο δρόμο. Και ήρθαμε σε έναν χώρο με άθλιες συνθήκες», συμπλήρωσε.

«Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω με το ίδιο λεωφορείο. Μας είπαν ψέματα. Εδώ δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό που βλέπουμε μας έχει τρομάξει. Στο λιμάνι ήταν πολύ καλύτερα», είπε η γυναίκα, που θέλει να φτάσει στη Γερμανία όπου βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένειά της.

Ανάμεσα στους ανθρώπους των λεωφορείων πολλοί ήταν με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει την Πέμπτη στο λιμάνι, ενώ πολλοί, επίσης, δήλωναν πως κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία χωρίστηκαν οικογένειες και άλλοι μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη της Ηλείας και άλλοι στα κέντρα φιλοξενίας στην Ήπειρο.

Ύστερα από πέντε ώρες αντεγκλήσεων, οι άνθρωποι αυτοί κατέβηκαν από τα λεωφορεία και μπήκαν στον καταυλισμό, όπου οι ήδη διαμένοντες εκεί προειδοποιούν ότι, εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στα Ιωάννινα, στον Πειραιά ξεκίνησε νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ. και μεταφραστών, ενώ τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες/μετανάστες αναχώρησαν για το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ