ΕΛΛΑΔΑ

Φιλοδωρήματα για τους νέους συνταξιούχους

Φιλοδωρήματα για τους νέους συνταξιούχους

Σε αύξηση της φτώχειας των συνταξιούχων οδηγεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου καθώς μειώνει τις νέες συντάξεις έως 30%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" τον κίνδυνο παραγωγής φτωχών συνταξιούχων στο μέλλον αν εφαρμοστεί το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό επισήμανε ο καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης αποκαλύπτοντας ότι οι νέες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή. Σύμφωνα με τον Ρομπόλη η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι:

-Ο μέσος όρος αναπλήρωσης για ολόκληρο τον εργασιακό βίο δεν υπερβαίνει το 1,15.

-Δεν παρατηρούνται διαφορές σε παλιές και νέες συντάξεις για ασφαλιστικό χρόνο έως τα 25 έτη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 25ετία θα πάρει σύνταξη 655 ευρώ.

-Από τα 25 έως τα 35 έτη ασφάλισης το ύψος της σύνταξης δεν βελτιώνεται αισθητά (αντιασφαλιστικό κίνητρο), γεγονός που θα οδηγήσει σε διόγκωση της μαύρης εργασίας.

-Μετά τα 35 και έως τα 40-42 έτη σημειώνεται αύξηση των συντάξεων. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι κάποιος έχει δουλειά για 40 χρόνια με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος του υπουργείου Εργασίας, το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από τα 665 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό φέρνει συντάξεις - φιλοδωρήματα και μάλιστα με περισσότερα χρόνια δουλειάς. Οι συντάξεις που θα καταβληθούν από φέτος θα είναι μειωμένες έως 30% ενώ βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στο εφάπαξ, στις αναπηρικές και στο ΕΚΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ