ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ: Δύο διαβήματα για τα περιστατικά βίας στην Ειδομένη

ΥΠΕΞ: Δύο διαβήματα για τα περιστατικά βίας στην Ειδομένη
REUTERS/Stoyan Nenov

Δύο αυστηρά διαβήματα έκανε ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, με αφορμή τα σημερινά απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη.

Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Σε προφορικό διάβημα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για όσα έγιναν στην Ειδομένη προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ζητηθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του.

Τη χρήση βίας κατά προσφύγων από τις σκοπιανές αρχές καταδίκασε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργου Κυρίτση. Ο κ. Κυρίτσης απηύθυνε και μήνυμα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παραμένουν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί επεισόδια.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ρίχνουν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

Το χρονικό των επεισοδίων

Πρωτοφανή σε έκταση και βιαιότητα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής στην Ειδομένη μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών των Σκοπίων μπροστά από τον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν κατά μήκος 500 μέτρων και από διάφορα σημεία τον φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από τα Σκόπια, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να επιχειρούν να τους απωθήσουν, κάνοντας όμως εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ακόμα και πλαστικών σφαιρών.

Μάλιστα η χρήση τους ήταν αδιάκριτη, δίχως μέριμνα για τις οικογένειες ενώ τα χημικά έπεσαν μέσα στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες άνθρωποι μάτωσαν και γυναίκες λυποθύμησαν, με την ατμόσφαιρα να είναι κυριολεκτικά αποπνικτική. Αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αστυνομικοί μάλιστα φέρονται να πέρασαν για ελάχιστα μέτρα τον φράχτη και μάλιστα σε παράταξη μάχης για να απωθήσουν τους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες από τη μεριά τους μαζί με αλληλέγγυους πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών της αστυνομίας των Σκοπίων, ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA κατέστρεψαν αυτοκίνητο των σκοπιανών αρχών αλλά και ένα σημείο του φράχτη.

Η ένταση φαίνεται ότι πυροδοτήθηκε από το μήνυμα απόρριψης του αίτηματος για άνοιγμα συνόρων που μετέφερε πενταμελής ομάδα προσφύγων στις χιλιάδες ατόμων που περίμεναν στη σιδηρογρομική γραμμή. Οι σκοπιανές αρχές επέμειναν ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα η σύρραξη να γενικευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι για την έκρηξη βίας στην Ειδομένη υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι από τις τάξεις των αλληλέγγυων που από χθες ξεκίνησαν προσπάθεια να πείσουν τους μετανάστες να προχωρήσουν μαζικά προς τα σύνορα.

Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί -σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η αστυνομία- δεν μένουν καν στην Ελλάδα και καταφθάνουν στα σύνορα με ξένα διαβατήρια.

Φαίνεται μάλιστα ότι η έρευνα έχει προχωρήσει και η αστυνομία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα που γίνεται προσπάθεια πλέον να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ